Танев: Искам по мъжки да си кажа довиждане с премиера

Танев: Искам по мъжки да си  кажа довиждане с премиера | StandartNews.com

- Г-н Танев, чухте ли се с премиера Бойко Борисов?

- Въобще не съм ходил в МС, никой не ми се е обаждал оттам по телефона. Връщам се от Етрополе. Нямам комуникация с МС, научих от медиите. Имал съм необходимост от пряка среща с г-н премиера по други въпроси. Все още му предлагам да оглави евентуално връзката на бизнеса с образованието. Второ, искам той да вземе евентуално инициативата за борбата срещу насилието и дрогата в училище. Трето, бих искал предвид вълните от бежанци и други усложнения в ЕС да поеме "имунизацията", художествено го казвам, т.е. мерките, така щото българските деца от новите поколения да се държат така, както са се държали техните прародители, когато е имало гонения на различни етноси. Тези три проекта от примерно месец съм искал да ги обсъдя с него. Но нямаше време, защото заради тези политически събития, заради разговорите с Реформаторския блок, пък и със сътресения в други партии, не е имал възможност да се види с мен. Предполагам, че аз няма да имам с него лична среща. С него винаги сме били в достатъчно добри отношения, за да се налага да има такава среща. Абсолютно ми е достатъчно да пратят или да ме повикат при някой негов представител, достатъчно официален, и нещата да се направят така, както изисква добрият политически тон, както и законът. Но по медии аз не мога да реагирам в момента, не е достатъчно.

- А знаете ли с кого е разговарял в Реформаторския блок за вашата оставка?

- Днес  аз имах други ангажименти и не съм присъствал на тези срещи, така че не мога да кажа.

- Изненада ли е за вас искането на оставката?

- Изобщо не.

- Как си го обяснявате? Робството ли ви изяде главата?

- 24 години се носи този въпрос. Не мисля, че някой е очаквал за 2-3 дена с юмрук по масата един министър да може да го реши, след като пет години, на няколко пъти сме искали от историческата общност на България да ни дадат мнението си. Аз мога да имам мнение като министър, и моите експерти също, но то не тежи колкото мнението на експертите, нито в закона някъде е записано и в подзаконовите актове, че министерството определя такива термини.

- Все пак трябва да имате някакво обяснение защо ви искат оставката. Като сте имали такава добра комуникация...

- Бясна, бясна кампания от последната седмица с подписки в два града, което е някакъв шедьовър на политическото творчество у нас. И всичко това срещу една спомената дума и то откъсната от контекста, в едно предложение на министерството, което трябва да се обсъжда оттук нататък. Никой нищо не ще да обсъжда, направо тропат и правят подписки! Т.е. използва се патриотичната, националистическа вълна, която се надига покрай други събития, бежанци и т.н., за пренареждане на коалиционните партньори. Нашата едногодишна и повече работа, особено остра и интензивна, осигури 1,3 млрд. лв. по оперативната програма. Аз дойдох да помогна на правителството, на г-н Борисов и в момента, в който той ми поиска оставката, моментално, без никакви разсъждения, продължавам нататък, излизайки от министерството.

- А имате ли представа кой ще бъде вашият наследник?

- Предположения, разбира се, имам. От 13 месеца не е спирала борбата срещу мене, на моменти тя е била яростна. Политическо ще бъде назначението, така подозирам. И вероятно това ще бъде в тоя смисъл и партийно по-близко от мене, тъй като аз съм в това правителство единственият доста, всъщност съвсем непартиен гражданин.

- Даниел Вълчев, Димитър Танев, Меглена Кунева - вече се завъртяха имената им.

- Мисля, че Даниел Вълчев, моят уважаван колега, няма да бъде. Но, предполагам, ще бъде партийно назначение. Може да е някой от моите не много заместник-министри.

- Ваня Кастрева ли?

- В никакъв случай, тя не е партийна... Няма да казвам имена, защото не знам кой точно. Разчитам много в такъв критичен момент на мъдростта на Министерски съвет и на нашия премиер.

- Обиден ли сте?

- В никакъв случай не съм обиден. За какво? Затова, което съм направил, или че то не е било достатъчно оценено и забелязано? На подписката в два подбалкански града? Аз съм си свършил работата.

- А на колегите ви от Реформаторския блок?

- На тези, които са заслужавали прошка, съм я дал много отдавна. А тези, които не са искали и не искат да бъда там, им пожелавам приятен път напред в политическото поприще. Аз не се отклонявам от политиката и продължавам напред с моите ангажименти там, където наистина ме ценят. Това са моите студенти, както и международната научна общност.

- Ще искате ли все пак среща с премиера, просто да разговаряте с него? Как се подава оставка?

- Вероятно ще напиша SMS. А пък и ако ме чуе, ще бъде чудесно. Да си кажем довиждане по мъжки.

- А така чудесно се разбрахте вчера с Патриотичния фронт...

- Искам България да знае - по патриотичната линия аз проблеми нямам. Още в понеделник, вторник казах ясно какво мисля. Като министър нямам право да се налагам, не мога да заместя научната общност и техните оценки. Но от друга страна аз мога да сложа честни комисии от анонимни и добре проверени за връзки с учебникарската гилдия хора, така че оценките им за учебниците да бъде точна. Рано или късно и тези, които ще дойдат след мене, ще си отидат. Въпросът е какво ще отговорят, когато им се поиска сметката за направеното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай