Тамплиерски конкурс учи децата на добродетели

Гордея се, че някои от активностите на миналия парламент, бяха дело на наши рицари, казва Великият приор на тамплиерите ген. Румен Ралчев

Тамплиерски конкурс учи децата на добродетели | StandartNews.com
  • В последните две години бизнесът и хората в България се гърчат
  • Гордея се, че някои от активностите на миналия парламент, бяха дело на наши рицари, казва Великият приор на тамплиерите ген. Румен Ралчев в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Ген. Ралчев, за поредна година Орденът на рицарите тамплиери в България провежда традиционния вече международен конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен". Във време на крайно обществено разделение какви послания отправяте с него?

- Повече от 10 години провеждаме конкурса. В последните 5 години той стана международен. Участват предимно деца от Германия, Австрия, Сърбия и в последната година от Македония. Конкурсът има за цел да запознае децата с рицарските достойнства и те да ги преоткрият в себе си. Със самото заглавие на конкурса - "Рицарят в мен", искаме да ги провокираме  да преоткрият християнските добродетели и достойнства в себе си.

- Какви теми рисуват децата?

- В първите години 95% от рисунките бяха рицари с брони на коне. В последните години темите са какво мечтаят децата да направят във всекидневието си. Рисуват спасяването на  деца от горяща сграда, превеждане на възрастен през улицата, спасяване на давещо се коте или кученце.

- Войната среща ли се?

- Да, имаме много интересни рисунки. Те са на база на онова, което децата са чули. С картините си те казват НЕ на войната. 

От много години конкурсът е част от календара на МОН. Ние даваме възможност на всички, които желаят да се включат в него, като конкурсът преминава в два етапа - училищен или областен и национален, където участват около 300 рисунки. Специална комисия от художници и специалисти по изобразително изкуство определя 25 победители. Пет от тях вземат стипендия.

- Колко училища участват?

- Тази година около 200 от цялата страна. Но нараства броят на рисунките - около 4000. Най-големият пик назад във времето бе 10 000 рисунки. Намаляха в Ковид-кризата.

- Каква стипендия дава Велик Приорат България?

- Два пъти по-голяма от тази, която дава МОН. 

- Месечна ли е?

- Ние даваме парите накуп на родителите с изричното условие тези пари да бъдат използвани единствено и само за развитие на таланта на детето - за уроци, за купуване на консумативи, за участие в конкурси. В нашето списание "Тамплиер", което излиза на 4 месеца, първите рисунки се публикуват на кориците.

- Правите и конкурс за есе.

- Да, по български език и литература, като в него децата се състезават в две посоки. От едната страна кратко есе на тема рицарска постъпка или стихотворение. По същия начин даваме стипендии. Тук се обръщаме към последните класове в училищата. Активността е по-слаба, но имаме около 1000 участници, което пак е много. Създаваме комисия, която оценява есетата. 

И в двата конкурса е гарантирана пълната анонимност. Имената на участниците и училищата им са запечатани в отделен плик, а рисунките и есетата са номерирани. Едва след оценката се вижда кое дете е написало или нарисувало есето или картината.

Всичко това дава възможност на Ордена на рицарите тамплиери да прави тържества в училищата, където има желание и условия за това. Даряваме всички участници с грамоти. Важното е, че насочваме вниманието на децата към рицарските добродетели. 

- Защо орденът на тамплиерите така целенасочено работи с деца от години? 

- Личното ми убеждение, а и не само на мен, е, че талантливите деца имат нужда от подкрепа. Това не е толкова лесно. За да се докаже, че едно дете е талантливо, то трябва да мине през система, която да оцени неговите качества. Ние трябва да сме отговорни за намирането и отглеждането на талантите, които имат децата. Талантливи деца, участници в конкурса "Рицарят в мен", вече завършиха Художествената академия. Ние имаме изложбена зала - "Галерия 900", в която вече няколко пъти правим изложба на победителите назад във времето в този конкурс. Това е едно изключително удоволствие, защото виждаме как талантът на дадено дете се е развил във времето, ние сме помогнали, колкото можем, то да стане голям творец.

- Такова тържество ли се състоя в Италианския лицей? Появиха се информации за тайна тамплиерска сбирка в училището?

- Италианският лицей е едно от учебните заведения, в които децата масово участват в конкурса. И ние по традиция правим всяка година тържество там, в което говорим за добродетелите и добротата, създаваме условия децата да се замислят и да работят върху себе си.

- Открихте първия тамплиерски паметник в България. Разкажете за него?

- В края на миналата година в България се проведе Магистрален съвет. Това е световен форум, в който участват ръководителите на тамплиери от целия свят. Имаше делегации от 25 страни. Събраха се 25 велики приора, 7 приората и още много делегации, в които има развиване на тамплиерството на по-ниско ниво. Магистралният съвет се проведе в София, което е изключително признание за страната ни и за Велик приорат България. Огромно доверие към нас. Оценката за нас бе, че Велик приорат България най-малко е засегнат от Ковид кризата и е съхранил своята структура.

Най-важното е, че очертахме план за развитие на ордена през следващите 5 години. Ние презентирахме книгата "Конвергенцията между Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим и обществото", чиито автори сме аз и акад. Рамчев. В нея представяме тези почти 1000-годишни добродетели, описани от философа Рамон Лул през 12 век, които са синоним на хора с характер - честни и почтени. Искаме на база на това да се говори за тези добродетели, за да навлизат по-широко в обществото, да разпалваме искрата на добродетелите във всеки човек.

По време на Магистралния съвет открихме паметник "Рицарят на светлината", който бе поставен в двора на нашия тамплиерски храм. Този символ разрешихме да бъде използван от всички Велики приорати на тамплиерите в целия свят. Автор е Спас Киричев, рицар тамплиер във Велик приорат България.  И ние сме много радостни, че дадохме на света нещо, с което може да говори за България.

- Като човек, който се занимава с бизнес, как ситуацията в момента с липсата на правителство и бюджет, се отразява на компаниите в България?

- Последните две години България се гърчи. По същия начин се гърчи и бизнесът. Не достигат средства. 

Личното ми убеждение е, че политиците трябва да загърбят егото и пристрастията си, да се почувстват народни избраници и да започнат да мислят за народа. Имаме много такива примери в Европа за партии, които не са си говорили десетилетия, но загърбиха различията си и помагат заедно на държавата си да се развива, а не да потъва по-надолу. Отговорността да си народен представител, не е да получаваш заплата, а да оправдаеш надеждите и доверието на хората, които са гласували за теб. Тази отговорност трябва да бъде вменена на всеки един депутат, защото тяхната ефективност през последните години е много ниска. И това води до изключителни щети за бизнеса и за хората и техния стандарт на живот. 

Контролните органи трябва да си свършат работата и да стопират цените и инфлацията. В България има върховенство на закона. Крайно време е да спрем да се питаме този или онзи на кого са, а законът да е еднакъв за всички. Тогава ще вдигнем на крака тази измъчена България.

- Много се спекулира дали Орденът на рицарите тамплиери се намесва в политиката?

- Ние сме неправителствена организация и нямаме право да се намесваме в политиката.

- Във всяко Народно събрание обаче тамплиерите са имали свои представители. Колко са те в 49-ото НС?

- Пак присъстваме, но сме под 10 души. Ние не сме толкова голям орден в сравнение с някои други организации.

- Масоните повече депутати ли имат?

- Да. Целокупното масонско войнство е повече от 7000-8000 души.

- Колко са масоните в това Народно събрание?

- Няколко десетки. Но това е много хубаво. Представителите на тези организации носят отговорност. С гордост мога да кажа, че някои от активностите в миналия парламент, бяха дело на тамплиери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай