Световни еврейски организации благодарят за проваления Луковмарш

Благодариха Световният еврейски конгрес и Американският еврейски комитет

Световни еврейски организации благодарят за проваления Луковмарш | StandartNews.com

Световният еврейски конгрес се присъединява към своя филиал, Организацията на евреите в България – "Шалом", и поздравява българските власти за тяхната решителна и принципна позиция срещу екстремистите, които отново се опитаха да отбележат отровното наследство на генерал Христо Луков, лидер на фашисткия Съюз на българските национални легиони до смъртта му през 1943 година. Това заяви организацията в съобщение, публикувано на нейния официален сайт.

Ежегодното шествие в памет на Луков и преди е било сборен пункт за радикалните националисти в България и в цяла Европа. Събитието също така помрачава дългата история на толерантност в България, пише в изявлението.

Световният еврейски конгрес изразява задоволство, че българското правителство и българското гражданско общество са изпратили недвусмислено послание, че антисемитизмът, расовата омраза и всички други форми на ксенофобия и нетолерантност нямат място в съвременна България. По този начин те са дали силен пример, който да бъде подражаван от други държави, изправени пред подобни предизвикателства, които нямат място в съвременна Европа.

Благодарим на българските власти, че отмениха ежегодното крайнодясно шествие в София в чест на генерала от Първата световна война и сътрудник на нацистите Христо Луков, пише Американският еврейски комитет в свое съобщение в "Туитър".

"Американският еврейски комитет ще продължи да подкрепя усилията за забрана със закон на шествието. Подобна омраза няма място в демократична България!", пише още организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
бабаяга
преди 5 месеца

ה' אלוהי ישראל יקלל את איטליה ואת האיטלקים!

Откажи