Супа с джинджифил държи грипа далеч

В студа спете много и се пазете от течение, съветва хомеопатът д-р Дора Пачова

Супа с джинджифил държи грипа далеч | StandartNews.com

Може ли природата да ни помогне да изкараме зимата здрави? Към кои хомеопатични препарати да посегнем, за да не ни повали грипът? И как да преборим коварния вирус, ако все пак ни тръшне? "Стандарт" потърси мнението на д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България (АЛХБ).

В сезона на грипа е важно да се грижим правилно за тялото си, което предполага достатъчен сън, разнообразно и балансирано хранене, да не се преохлаждаме или пък претопляме, а да се стремим да запазим телесната си температура, съветва шефката на АЛХБ д-р Дора Пачова. По думите й, за да вземем мерки навреме и да не се стига до заболяване от грип, е нужно да познаваме добре реакциите на организма ни под различни влияния. Например - както да се пазим от течение, така и да си даваме достатъчно почивка. "Тези влияния объркват отговора на имунната ни система и водят до разболяване. Ако обаче познаваме тялото си и неговите реакции, възможността за ефективна профилактика с хомеопатия, соли и природни средства е най-голяма", обяснява лекарката.

Според Пачова е добре да намалим захарта, месото и бялото брашно, защото тези храни отнемат от енергията ни. За сметка на тях трябва да включим в менюто ни джинджифил, чесън, лук, кисело зеле, куркума и лимони. Те ще стимулират естествените ни възстановителни сили. Изключително полезни природни средства са още ехинацеята и прополисът.

За превенция на грипа Пачова предлага лесна рецепта - по 2 чаени лъжици мед и джинджифил разреждаме със сока на 1-2 лимона, разбъркваме добре и пием по 1 лъжица сутрин. Тази смес не само ще активира имунната ни система, но ще затопли нашия организъм. Добра идея е също да си сготвим супичка, в която да сложим пресен джинджифил или пък да го прибавим към чая си.

Пачова подчертава, че най-добрата профилактика се прави с индивидуално подбраното за пациента хомеопатично лекарство. Превенцията на грипа трябва да започнем не само при епидемия, но и при стресови за организма ни ситуации, обяснява специалистът. А стрес може да предизвика рязката смяна на температурите или пък системното изтощение и недоспиване. Универсално средство, което Пачова препоръчва за всякакъв тип стрес, е "Rescue Remedy" (спешно лекарство), каквито правят Баховите терапевти.

Какво да правим обаче, ако все пак грипът ни "хване"? Най-честата грешка, която допускаме тогава, според д-р Пачова, е, че не си осигуряваме достатъчно топлина и почивка. Погрешно е и да продължим да ходим на работа, не само защото ще заразим колегите, а и защото допълнително ще изтощим и без това затормозения ни от вируса организъм.

"Най-добре е да се обадите на хомеопата, с когото провеждате основното си лечение. Ако нямате такъв - можете да поговорите с колега какво е подходящо да предприемете при разболяване. За хомеопата е важно да получи от пациентите си точна картина на заболяването, за да се изясни причината за неразположението, общото състояние на организма, реакцията на различни външни стимули", категорична е Пачова. От разнообразието на природни продукти на пазара за борба с грипа тя препоръчва да посегнем към ехинацеята, прополиса, черния бъз, билковите препарати на д-р Пашкулев и чая на д-р Памуков. Пачова е убедена, че можем да се справим с грипа само с хомеопатични препарати. А ако се ползваме от съветите добър специалист в областта, организмът ни ще се справи много по-бързо със заболяването, отколкото със стандартните средства.

Тя е категорична, че особено при децата трябва първо да се използват хомеопатични продукти и после, ако се налага, да се включат традиционните медикаменти. "Още по-препоръчително е хлапето да посещава хомеопат редовно и най-вече, ако е подложено на стрес - например трудна адаптация към условията в градината или училището", алармира хомеопатът. Пачова споделя, че често детският организъм реагира много по-бързо и по-добре на хомеопатичните лекарства, отколкото този на възрастните.

Д-р Пачова предупреждава още, че самолечение с хомеопатия не бива да се прави. "Може да се навреди, ако се изпълняват без знание и мисъл схеми, прочетени в интернет например - най-често те са били предназначени за друг пациент. Няма гаранция, че предписаното лечение за един ще бъде успешно за вас, а и не трябва да се подценява и клиничният статус на пациента", предупреждава Пачова.

За да е успешна терапията, единственото условие е, докато трае, да избягваме силните миризми като ментови пасти за зъби или дъвки, както и да не прекаляваме с кафето. "Най-важното е да осигурим на организма си възможност да се възстанови, за да не се разболяваме по няколко пъти през зимния сезон", категорична е шефката на асоциацията на хомеопатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай