Стотици българи празнуваха на връх Шипка (ОБНОВЕНА)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също участва в отбелязването на националния празник на България на връх Шипка...

Стотици българи празнуваха на връх Шипка (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Правото на самостоятелно съществуване на нашата страна идва след дълги битки и невероятна саможертва на българските опълченци и руските, румънските и финландските войници. Едно от най-емоционалните места, превърнало се в символ на Свободата и заредено с много патриотизъм на 3-ти март, е историческият връх Шипка - мястото, където е водена най-епичната битка на опълченците срещу турската армия. Всяка година на 3-ти март стотици българи изкачват върха, за да се поклонят пред подвига на героите.

Въпреки лошото време и снега, и тази година стотици се изкачиха на историческия връх Шипка, за да отдадат почит на всички онези, които са дали живота си за Освобождението на България.

Защото безспорно шипченските боеве за изключително важни за изхода на Руско-турската освободителна война. Затова и бащи днес носеха деца на раменете си, млади хора развяваха лика на Левски, издигнаха и лозунга "Свобода или смърт".

Но може би най-емоционалният момент беше, когато цялото това множество, хората с българските трикольори, запяха химна на България.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също участва в отбелязването на националния празник на България на връх Шипка. Председателят на парламента прие строя на почетния караул и поднесе цветя на Паметника на свободата на връх Шипка.

На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден, заяви Цвета Караянчева в словото си по повод 141-ата годишнина от Освобождението на България. По думите й склонни сме да си представяме, че те са се родили велики, а не, че са били просто човеци, възвисили се до една велика саможертва.

Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен, подчерта председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция и припомни, че и тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, отбеляза председателят на Народното събрание.

"Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: „Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“ и от този завет не бива да отстъпваме никога, допълни Цвета Караянчева.

Председателят на парламента призова никога да незабравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя. Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война, посочи Цвета Караянчева.

На тържествата присъстваха стотици граждани, народни представители, дипломати, областни управители и кметове на населени места от цялата страна.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай