Старт на зимния сезон. Кога отварят пистите?

Председателят на Комисията по туризъм в НС Ертен Анисова възстанови диалога с бранша

Старт на зимния сезон. Кога отварят пистите? | StandartNews.com

* Курортите пълни, пускат машините за сняг

* Председателят на Комисията по туризъм в НС Ертен Анисова възстанови диалога с бранша

* Кметовте в Пиринско настояват за велоалеи да свързват Добринище, Банско, Разлог и Белица


Зимните курорти са 100 процента готови за старта на сезона, който тръгва за Студентския празник. Пистите и съоръженията на Банско, Пампорово и Боровец вече са минали всички технически проверки и за гарантирано сигурни и изправни. Това заявиха изпълнителният директор на концесионера "Юлен" АД Мая Христоскова, изпълнителният директор на "Пампорово" АД и Мариян Беляков и областният управител на София област Юлиян Леков по време на дискусия в парламентарната Комисия по туризъм. 

Нейният председател Ертен Анисова за първи път събра изпълнителната власт със законодателната, местната и браншовите организации в туризма, за да провери институционалната готовност за зимния туристически сезон.

Курортите са пълни, обезпечена е сигурността, осигурено е медицинско обслужване. 

Ски патрули отново ще са на пистите

заявиха от МВР, като уточниха, че освен в Банско ще бъдат и в Пампорово. Там на 20 и 21 януари 2024 г. за първи път ще се проведе Световна купа по ски. 


Изключително благодарни сме, затова че г-жа Анисова показа диалогичност и направи тази актуална дискусия, заявиха представителите на бранша. А депутатът от ПП-ДБ настоя подобни срещи да има всяка седмица. Следващата ще бъде посветена специално на бюджета за туризма, заяви Анисова.

Повече от два часа представителите на бизнеса и местната излагаха пред депутатите проблемите си. Сред най-големите бе липсата на качествено подготвени кадри. Бизнесът настоява час по-скоро да бъде решен въпросът с визите. Заради визите за турски туристи, които на всичко отгоре се издават изключително бавно, изпускаме 90-милионен пазар, алармира Ричард Алибегов от сдружението на ресторантьорите и настоя за спешната им отмяна.

Нова измама, известна като "Френска борса"

допълнително лишава бизнеса от кадри, разкри зам.-кметът на Разлог Христо Зайков. Масово служители се установявали в страни от Западна Европа, работели по 2-3 месеца, след което се регистрирали на борсата и се връщали в България, където по силата на общото европейско законодателство получавали по 1800 на месец в продължение на година. Искали обаче и да работят, но - на черно, без договор. Така компаниите в туристическата индустрия оставали без персонал.

Велоалеи да свързват Добринище, Банско, Разлог и Белица

предложи още Зайков, като по този начин ще се направи общ екологичен туристически маршрут за 4 сезона.

Банско вече се оформи като икономически и туристически център за четири общини - Банско, Разлог, Белица и Якоруда. Тези населени места осигуряват работната ръка за града - курорт, каза новият кмет на Банско Стойчо Баненски. Той настоя за екологичен транспорт, който да свързва четирите общини и да се ползва както от служителите в тях, така и от туристите. 

Ще работим за реализирането на всички проекти, увери областният управител на Благоевград Мария Димова. 

Зимен туризъм без нови лифтове и съоръжения е невъзможен

категоричен бе бизнесът. Ян Калчев, изпълнителен директор на "Витоша ски" разкри, че съоръженията в планината над София са стари и опасни, поради което 20 000 деца, които всяка година се обучат по склоновете най-вероятно ще бъдат пренасочени към Боровец. По 3-4 часа се чака на първа станция на лифта в Банско, ако не направил втори, никога няма да се превърнем в световна зимна дестинация, заяви Христоскова. Беляков каза, че още през 2013 г. курортите са подготвили законодателни промени, които могат да решат голяма част от общите проблеми. Внесете ги, ще направим обществено обсъждане, призова Ертен Анисова.
Дискусията показа, че всеки си е свършил работата, но 

няма обща визия за развитието на България

като целогодишна дестинация. Тази визия е Бранд България, основан на най-ценното ни - природното и културно наследство, заяви председателят на Общество "Културно наследство" Славка Бозукова. 

Неправителствената организация, която е официален представител на Европа Ностра в България, повече от две години работи по стратегията за ребрандиране на страната ни на база европейския опит. 

Туризмът е преживяване, гостите вече не искат само да карат ски, а да обиколят интересните забележителности, да релаксират с балнео и СПА процедури, да участват в местните фестивали, да вкусят от традиционните гозби и вина, каза г-жа Бозукова. По нейно предложение още в началото на следващата парламентарна сесия Комисията по туризъм ще направи специално заседание, за да стартира Бранд България още преди следващия летен сезон. В началото на 2024 г. ще започне и 

общата законодателна инициатива

на бизнеса и комисията за решаване на проблемите в туризма, някои от които са с 30-годишна давност.
Съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева заяви, че очаква успешен зимен сезон, който ще надхвърли миналогодишните резултати. Тя изнесе данни, че чуждестранните туристи в България са стигнали 90% от броя за рекордната 2019 г., като добави, че има голям ръст при туристите от Вишеградската четворка, Германия, Обединеното кралство и Балканите. В същото време има сериозен ръст на българите, почивали у нас, който се надява, че ще продължи да се увеличава и през зимния сезон. Тя заяви, че в най-скоро време се предвижда и заседание на Междуведомствената комисия по Бранд България. 

Гърция стартира 4 мащабни проекта по своя План за възстановяване и устойчивост за 387 млн. евро. 222 млн. евро от тях са за ски в планините, разширяване на пристанищата и достъпност на плажовете. В нашия ПВУ парите за туризъм са 0 лева, припомни изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова. 

Браншът изрази недоволството си

че на поредна среща министър Зарица Динкова отсъства и заяви, че вижда в лицето на политическите сили от некоалицията единствената възможност за решаване на проблемите. Можем да работим, след 5-годишно забавяне само за два месеца днес финализирахме закона за авторското право, каза Любен Дилов-син и увери бранша, че Комисията по туризъм е на негово разположение по всички казуси. Това декларира и Цончо Ганев от "Възраждане", който обеща групата му да подкрепи всички закони предложения на сектора, независимо че е в опозиция. 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай