Старозагорските медици ще имат още една университетска база

Старозагорските медици ще имат още една университетска база | StandartNews.com

Стара Загора. Студентите от медицинския факултет на Тракийския университет ще имат още една база за обучение и специализация. Това стана възможно след като медицинският комплекс „Берое" в Града на липите бе акредитиран от здравното министерство с най-високата оценка" Отличен" за цялостна медицинска дейност за период от 5 години, съобщиха в петък от здравното заведение. Университетската болница „Киркович" и частната многопрофилна болница „Тракия" са другите две официално утвърдени бази за обучение на старозагорските медици.

От началото на годината болничният комплекс „Берое" разполага с уникален за България „зелен" лазер, производство на водеща американската фирма, посочват едно от върховите технологии от новата университетска база. Той е предназначен за безкръвна операция и отстраняване на уголемена простата. Излъчваната светлина е със специфична дължина на вълната (532 нанометра), която си взаимодейства с хемоглобина в тъканта на уголемената простата и по този начин по безкръвния път я „изпарява", поясняват специалистите от болницата Според тях технологията на работа на лазера е уникална не само за нашите условия, но и в световен мащаб.

След абсолютно безкръвната операция пациентите се връщали към нормален начин на живот още в рамките на 24 часа след операцията. Лечебния методът бил изключително подходящ и за пациентите със сърдечни операции – изкуствени клапи, съдови протези, коронарни стентове, тъй като не се налагало спиране на противосъсирващите средства. В момента екипът на урологично отделение на болница „Берое" завършвал обучението си за работа с новия лазер и се очаквало съвсем скоро да започне редовна работа с пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай