Сразяващи подробности за края на малката Амая

Проф. Илко Гетов проговори за лекарствата

Сразяващи подробности за края на малката Амая | StandartNews.com

"Никой не се е обърнал към министерството за подпомагане на трансплантация. Родителите на Амая първо са били подали документи, след което са ги отхвърлили, а каква е причината - не знам”. Това каза в сутрешния блок на БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по случая с малкото момиченце Амая, която не дочака трансплантация.

Имаме много такива случаи, в които помагаме на деца и възрастни. Няколко такива случаи имаме в последните няколко дни. Ние непрекъснато реагираме, но няма как да знаем всеки от какво има нужда, каза проф. Гетов.

"Може би не знаят към кого да се обърнат или се обръщат прекалено късно. В България не се правят всички медицински интервенции, необходима е непрекъсната инвестиция за нова техника.

Но много от нещата се правят в чужбина.  Досега при нас не са стигали оплаквания от хора, които не са успели да стигнат до трансплантация. В европейските страни нещата могат да се случат до ден-два, включително за лечение и лекарства.

Държавата може да осигури транспорт със самолети, очакват в рамките на март да имаме и хеликоптер, който ще служи само за страната", каза още проф. Гетов.

По отношение на недостига на инсулин по аптеките той каза: "Самият факт, че има сигнали и репортажи, значи че някъде нещо не работи както трябва. Ние също сме имали сигнали за недостиг на инсулин, взели сме мерки и оттогава все по-малко сигнали има.

Предприемаме всички мерки. Наличности в складовете имаме за 3 месеца, но в аптеките се наблюдава липса. Каналът, по който тези лекарства стига до аптеките, не работи.

Всички имат задължения да осигурят необходимите количества, да ги доставят на гражданите. След като това не се случва, явно ще трябва електронно проследяване на наличностите и още от другата седмица ще започнем консултации с дистрибутори на едро и фармацевти.

Не може да сме член на Европейски съюз и хората да ходят да си купуват в други държави лекарства при положение, че такива имаме и тук".

Има вече наказани, но не искам да коментирам. Глобата е 150 000 лева еднократна глоба за фирми, които изнасят лекарства въпреки забраната, съобщи зам.-министърът на здравеопазването.

Идентифицирани са субектите, които са нарушили, но системата трябва да заработи и това е приоритет. Не може един пациент от Димитровград да си търси лекарствата във Видин, каза Гетов.

Промените във цените на лекарствата при онкоболните трябва да влязат от 1 юли. В този период от време ще направим техническата подготовка и да няма разлика в плащанията от различни лечебни заведения, увери той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи