Срамни данни! Колко хора работят на черно в България

Ако в страната се въведе т.нар. универсален базов доход за тези хора, ще са необходими над 7 милиарда лева на година

Срамни данни! Колко хора работят на черно в България | StandartNews.com

Около 600 000 души в активна възраст са безработни или работят „на черно“ у нас, сочи анализ на главния икономист на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Атанас Кацарчев, цитиран от БНР.

Изчисленията на синдиката показват, че ако в страната се въведе т.нар. универсален базов доход за тези хора, ще са необходими над 7 милиарда лева на година. Става въпрос за позната от други страни държавна програма за месечно плащане, което замества заплатата или обезщетението за безработицата на гражданите, без да се изисква те да работят.

Целта на безусловния базов доход, наричан още универсален, е да покрива основните разходи за живот за част от обществото, което е извън пазара на труда, особено предвид навлизане на технологии, които ще заместят човека.

От синдиката посочват, че например заетите в земеделието в България през 2010 г. са били 1,3 милиона души, докато през 2020 г. заетите са 233 хиляди, което е спад от 81%.

Ако всички 600 000 души в активна възраст в страната, които са без работа или работят в черния сектор, бъдат включени в програмата и се предлага базов доход от 1000 лева на месец или малко над минималната заплата, то месечно ще са необходими 600 млн. лева, а на година - 7,2 млрд. лева. Сумата ще представлява 3,5% от БВП за 2024 година.

Ако се приеме, че базисният доход трябва да покрива основни разходи за живот от 1500 лв. на месец, то на година ще са необходими почти 11 милиарда лв. Според синдикалистите това е непостижимо в близко бъдеще, освен ако рязко не нарасне данъчната тежест с поне 10-15 на сто.

В анализа на КТ „Подкрепа“ се подчертава, че универсалният базов доход може да се прилага първоначално единствено за най-засегнатите социални групи и то при условие, че сумата не е по-голяма от минималната заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vikos
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си------ https://shout.to/testa

Откажи