Социалният министър със съдбовно решение. Голяма промяна

През 2024 г. се очаква да затворят и последните домове за деца

Социалният министър със съдбовно решение. Голяма промяна | StandartNews.com

През 2024 г. се очаква да затворят последните домове за деца. Има и заложен ресурс в Плана за възстановяване и развитие за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Това обяви в интервю за бТВ социалният министър Иванка Шалапатова.

Говорим за 82 дома за стари хора, където има 4200 души. Говорим за 71 за пълнолетни с увреждания, където има близо 4000. От началото на годината има 9 закрити домове, съобщи министърката.

С 12% се увеличават пенсиите от юли месец и това е потвърдена възможност от министъра на финансите. Линията на бедността е оформящ фактор за всички социални помощи, каза още Шалапатова.

Тя увери, че всички социални плащания са гарантирани в бюджета. Увеличенията на всички помощи са факт, като има увеличаване на различни социални помощи до 120%, посочи Шалапатова.

Няма притеснения за финансовия ресурс, утвърден от бюджета за тази година, а по-важният въпрос е каква ще е потребността за 2024 г. Веднага след утвърждаването на настоящия бюджет, който трябва да стане факт до края на юли, трябва да започне остойностяване на потребностите на обществото за 2024 г., обясни социалният министър.

Аз посетих наводнените места, срещнах се с хората, с местната власт. Всички заинтересовани страни могат да чакат подкрепа, обясни още Шалапатова.

Според нея пострадалите могат да получат еднократна помощ, която да възлиза на до 1512 лв. Заявленията за няколко дни се обработват от служителите, обясни социалният министър. Другата подкрепа е топъл обяд, до края на тази седмица очаквам заявления от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме готови 800 хил. лв., каза още Шалапатова. За момента нямаме заявления, добави тя.

Моят приоритет са емоционалната подкрепа и психическата помощ, това е останало назад в България, каза министърът. Има 53 освободени работни места за момента. Те можело да се ползват в рамките на първите три кризисни месеца за 4 часа.

Много е важно пострадалите, които са сами и нямат близки, да получат социална помощ, заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай