Сокът, който пази здрави кръвоносните съдове и сърцето

Регулира кръвното налягане и има противовъзпалителни свойства

Сокът, който пази здрави кръвоносните съдове и сърцето | StandartNews.com

Сокът от този зеленчук може да намали възпалението в кръвоносните съдове, което увеличава риска от сърдечен удар, особено при хора с коронарна болест на сърцето. Въпросната напитка повишава нивото на азотен оксид, а това вещество от своя страна регулира кръвното налягане и има противовъзпалителни свойства. Това заключение направиха учени от Лондонския университет Queen Mary, изследвайки ползите от сока от червено цвекло.

В него са участвали 114 здрави доброволци. Някои от тях са получили ваксина тип цьолиакия за временно увеличаване на възпалението в кръвоносните съдове, докато другите са използвали крем, който е причинил малки мехури по кожата им. След това участниците в експеримента са консумирали всяка сутрин по 140 мл сок от цвекло в продължение на една седмица. Половината от тях са пили сок с високо съдържание на нитрати, а другата половина - напитка без нитрати, пише British Heart Foundation.

В резултат на това се оказва, че тези, които са получили ваксината и са консумирали сок с нитрати, са с по-високи нива на азотен оксид в кръвта, урината и слюнката. Те също така са били с по-ниски нива на циркулиращи бели кръвни клетки, което предполага намаляване на възпалението.

В допълнение, сокът от цвекло помага за възстановяване на функцията на ендотела - клетките, които покриват вътрешността на всички кръвоносни съдове. 

При участниците от другата група кожата се е възстановила по-бързо от мехурите при тези, които са консумирали богат на нитрати сок от цвекло. Броят на възпалителните левкоцити при тях е спаднал след три дни. Изследователите предполагат, че именно повишаването на нивата на азотен оксид след консумация на богатия на нитрати сок от цвекло е помогнало за ускоряване на възстановяването на доброволците. Според тях, тази напитка може да бъде чудесен помощник за хората с коронарна болест на сърцето.

При тези пациенти се наблюдава постоянен възпалителен процес в кръвоносните съдове поради факта, че нивото на азотен оксид намалява в резултат на заболяването.  

"Възпалението е жизненоважно за защитата на тялото от наранявания и инфекции. Въпреки това, при хора с коронарна артериална болест, продължително възпаление може да влоши артериалната обструкция и да увеличи риска от сърдечен удар. Нашето проучване показва, че ежедневната консумация на чаша сок от цвекло може да е един от начините за набавяне на неорганични нитрати, което ще помогне за спиране на възпалението“, коментира съавторът на изследването д-р Асад Шабир.

Сокът от цвекло е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Неорганичните нитрати, съдържащи се в него, могат да повлияят благоприятно на кръвоносните съдове и да помогнат на човешкото тяло да избегне друго опасно състояние.

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай