Скъпият ток ще удари от хляб до магистрали

Скъпият ток ще удари от хляб до магистрали | StandartNews.com

КЕВР да не прикрива поразии с популизъм, а да работи за цялото общество

Има много лобита, които са срещу реформите в енергетиката, казва Кирил Домусчиев

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев проведе и вчерашния ден в преговори по горещата тема за реформата в енергетиката. "Стандарт" го потърси за коментар преди планирания за днес протест на бизнеса срещу готвения скок на цената на тока.

С протеста днес ще покажем, че промените са необратими
Строителната камара също е притеснена от вдигане на тарифите
Предложените от КРИБ мерки ще доведат до икономия до 1 млрд. лв. годишно
Ще подкрепим усилията на ресорните министри да спрат кражбите

- Г-н Домусчиев, оптимист ли сте след всички проведени разговори с правителството и в парламента, че ще се предприемат конкретни мерки за реформа в енергийния сектор?

- Оптимист съм, че заедно, ако се хванем ръка за ръка с всички страни в този дебат - правителство, парламент, експертите на Комисията по енергийни и водно регулиране (КЕВР) и с наша помощ и подкрепа, мисля, че можем да решим проблема с дефицитите и балансите в енергетиката.

Радостното е, че има желание от страна на правителството за намиране на устойчиви решения. Но трябва да отчетем, че сме едва в началото на този процес и че има много лобита, които стоят срещу интересите на бизнеса и на обществото като цяло.

Затова категорично казахме, че ще продължим с планираните от нас действия, в това число масово спиране на производство в продължение на един час в петък между 11 и 12 часа. С това искаме да дадем недвусмислен сигнал за намеренията си да гарантираме необратимост на реформаторските процеси.

Както и да подкрепим усилията на ресорните министри да стартират жизненоважните промени в сектора и да се противопоставим на установените с годините безконтролни кражби и злоупотреби. Така че този протест ще се случи, но той е само един знак към обществото за необходимостта от реформи.

- Парламентът вчера гласува КЕВР да отложи с един месец решението за промени в цената на тока. Какво ще настоявате да се случи през този един месец?

- През този месец искаме да обсъдим какви реформи да се направят и на тази база КЕВР да извърши съответните калкулации и да излезе с ново решение за цената на тока.

- Не е ли много кратък този срок - един месец? За това време какви първи стъпки смятате, че биха могли да се предприемат?

- За един месец може да се изготви пътната карта за реализация на реформата в сектор "Електроенергетика". Ние сме предложили едно рамково споразумение с конкретно разписани задължителни елементи.

Разбира се, има промени, за които просто трябва време - като например извършване на проверки в работата на мощностите с ВЕИ, комбинираните централи, макар че това не трябва да отнема месеци. Има поправки, които може би ще бъдат осъществени и чак на края на годината. Но смятаме, че в кратки срокове може да се предприемат доста действия, които биха довели до покриване на дефицитите в енергетиката. И ако всичко това се калкулира, има предпоставки да няма никакво увеличение на цената на електроенергията нито за бита, нито за бизнеса, което е много важно, защото увеличение на цената на електроенергията за бизнеса ще се отрази и на бита. По-скъпата електроенергия ще доведе до поскъпване на абсолютно всички стоки и услуги. Няма как това да не стане.

Не случайно в сряда при срещата с премиера Бойко Борисов беше и председателят на строителната камара. Той постави много сериозно въпроса какво правим с всички тези магистрали и други инфраструктурни обекти, които са спечелени с търгове на възможно най-ниски цени. Очаква се при поскъпване на електроенергията заводите за цимент и за желязо също ще вдигнат цените си, защото в тези производства разходите за ток имат голям дял в себестойността на продуктите. Как при тези цени строителните фирми ще може да си изпълнят проектите, без да фалират? Цената на електроенергията обхваща абсолютно всички сфери и ще засегне всички потребители. Нивото на непоносимост вече е толкова високо, че все повече политици виждат това и се решават да правят реформи.

- Дайте примери за бързи мерки, с които да се запушат пробойните в системата.

- По наши сметки предложенията на работодателските организации в това рамково споразумение може да имат кумулативен ефект между 750 млн. и 1 млрд. лв. годишно.

На първо място поставяме реформирането на управлението на дружествата с държавна собственост в енергетиката. Това може да стане чрез по-голяма ефективност на продажбите, като им се позволи самостоятелно и директно участие в реализацията на електроенергията на вътрешния и на външния пазар, както и чрез предвидимост и прозрачност в продажбата на балансиращата енергия. Ефективността на разходите пък може да бъде постигната чрез оптимизация на производствените процеси и по-добро управление на материалните ресурси и външните услуги, както и на човешките ресурси, където трябва да се налагат критерии за производителност, адекватни на пазарните възможности в съответните дружества. Доста са мерките, които може да се предприемат за реформиране на държавните фирми в енергетиката.
Втората основна група мерки са свързани с преразглеждане на практиките при изкупуване на скъпата електроенергия от обществения доставчик. Това трябва да се направи индивидуализирано за заводските централи, топлофикационните дружества, ВЕИ и дългосрочните договори с AES и Contour Global. Това са все договори и доставки, от които трябва да се търсят резерви. Всички тези мерки ще доведат до икономия до 1 млрд. лв. годишно.

И съвсем спокойно може да запълнят дефицитите, дори ще дадат възможност на дружествата от държавната енергетика да задържат част от тези средства като печалба, която да използват за инвестиции, вместо да се търсят постоянно заеми. И отново повтарям, ще се окаже, че няма да се налага вдигане на цената на тока, а ще останат пари в държавната енергетика, които ще бъдат използвани за инвестиции.

В рамките на този месец искаме да се види кои мерки може да се приемат веднага, кои по-късно и на тази база КЕВР да излезе с решение - увелича ли или не електроенергията, и ако увеличава, с колко. Работодателските организации обаче искаме и ние да сме съгласни с това решение, защото също сме от тази система.

- Ръководството на КЕВР обаче показа, че не е склонно да отлага вдигането на цената на тока.

- Не е нормално КЕВР да работи само за определена група от хора, при това тази група не е много голяма. Така че Комисията да бъде така добра да работи в полза на обществото, а не с евтини, популистки изказвания да прикрива поразиите, които се случват, включително и с тяхна помощ.

- Колко фирми - членове на КРИБ, ще протестират в петък?

- Едва ли ще има предприятие, което няма да протестира. Друг е въпросът кой и под каква форма, защото има предприятия с непрекъснат производствен цикъл и няма как да намалят консумацията на електроенергия в рамките на един час. Но всеки под някаква форма ще покаже отношението си към случващото се в енергийния сектор - дали с лозунги, дали с лепенки върху реверите или с черни ленти на ръцете - очакваме всички наши членове, и не само наши членове, да се включат в протеста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай