Сряда,

Синодът ни с позиция за запазване на Св. София

От: Рачо Рачев -
184
Синодът ни с позиция за запазване на Св. София
A
A
A

Членовете на Светия Синод на Българската православна църква излязоха с официална позиция относно промяната на статута на храма „Св. София” в Истанбул. Те уточняват, че с внимание и загриженост следят дискусиите и решенията на Държавния съвет и турското правителство.

„Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София” като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО”, пишат в позицията си от Светия Синод на Българската православна църква.

„Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения”, се казва още в документа.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията