Шествие в София за Европейския ден на донорството

Шествие в София за Европейския ден на донорството | StandartNews.com

София. Със шествие в центъра на столицата ще бъде отбелязан Европейският ден на донорството днес. От 17 ч. в Парада на донорството ще се включат пациенти на диализа и трансплантирани, посланиците на добра воля Христо Мутафчиев и Калин Терзийски, донори, заместник - министърът на спорта Йордан Йовчев и много съпричастни гости.

Маршрутът започва от пилоните на НДК, минава по бул. "Витоша", ул. "Съборна" и стига до Народния театър "Иван Вазов", където в 18.00 ч. ще бъде открита Вечер в памет на донора. По време на шествието доброволци от Българския Червен кръст ще раздават информационни материали за това кой може да бъде донор, защо се налага пациентите у нас да чакат, колко вида трансплантации има. Шествието е в знак на благодарност и преклонение пред починалите хора, чиито органи са спасили живота на трансплантираните пациенти.

Денят увенчава Седмицата на донорството, която цели да популяризира даряването на органи, което прави възможни трансплантациите. В държавите от Европейския съюз 61 000 пациенти чакат за трансплантация. 

 

12 октомври също е Световен ден за борба с артрита. Той се отбелязва с цел подобряване на информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и обществеността. Целта е чрез различни инициативи на този ден да се привлече вниманието на отговорните институции и да се повлияе при взимането на решения, като отчитат трудностите, пред които са изправени хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания и мерките, които трябва да се вземат за преодоляването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай