Схемата един бос да издържа клуба фалира

Инвестирах в ЦСКА, защото това е успешна европейска марка, казва Галин Михайлов

Схемата един бос да издържа клуба фалира | StandartNews.com

Бизнесменът Галин Михайлов купи 195 583 акции на ЦСКА за близо 600 000 лева. Макар да е член на директорския борд на строителната компания "Трейс Груп Холд", той не е чужд на футбола. Михайлов, който на 17 март навърши 34 г., е почетен президент на аматьорския тим "Верея" от Стара Загора, а преди години е обличал екипа и на "Берое".

- Г-н Михайлов, защо инвестирахте в ЦСКА, а не в "Берое", например?

- Не бих искал да деля отборите. Подкрепял съм и съм помагал на "Берое", помагам на спорта в Стара Загора, както и на различни клубове в Бургас, Смолян. Подавам ръка на всеки тим, в който виждам потенциал и желание да развива спорта в България, да открива и реализира таланти, да създава звезди, които да бъдат пример за младите и гордост за страната ни. В този смисъл, ЦСКА е една от най-успешните български спортни марки, разпознаваема в Европа и света, затова и инвестирам в клуба.

- Акционерното дружество на ЦСКА е първото в България, а и едно от първите в Източна Европа. Вярвате ли, че това е верният път пред футбола ни?

- Участвам в управлението на компания, която извървя пътя от еднолично до акционерно дружество и мога със сигурност да твърдя, че това е успешният модел. Поне при ТРЕЙС работи. Ако една структура иска да расте, да се развива, тя трябва да позволи в нея да влязат хора не само със средства, но и с експертиза, които да участват ефективно в процеса на вземане на решения. Досегашният модел на управление на футбола у нас, при което един собственик налива пари и взема еднолични решения, явно се провали.

- Ще участвате ли при взимането на управленски решения в клуба? Имате ли амбиции да разширите в бъдеще присъствието си в ЦСКА?

- Според мен по-важно сега е наистина ЦСКА да завърши успешно своето листване на фондовата борса. Това до голяма степен ще гарантира прозрачното управление на клуба. Освен това всеки акционер, голяма част, от които са и фенове на отбора, ако наистина милеят за клуба, ще могат да участват в Общото събрание и да дават своя глас при определяне политиката на клуба.

- Има ли шанс ЦСКА да бъде поет от 10 акционери от вашия калибър при условие, че Александър Томов вече заяви готовност да се оттегли веднага?

- Това е решение, което ще вземат бъдещите акционери и малки, и големи. От нас зависи дали ще създадем работещ модел, който да оптимизира разходите, да създаде фондове за развитие на състава, да подобри базата, да привлече спонсори и инвеститори и да им гарантира възвращаемост, да реализира добре правата за излъчване на мачовете и да привлича реклама.

- Кога ще ви видим на мач на "Армията", за кой ще бъдете следващото първенство, когато се срещнат ЦСКА и "Берое"?

- Симпатизирам силно и на двата отбора. Много ми се иска да покажат класна игра, а нека победи по-добрият. Конкуренцията изостря първенството и интригата. Силно вътрешно първенство ще ни осигури и силно представяне на евротурнирите.

- Ще продължите ли да развивате проекта "Верея"? Може ли тимът да стане сателит на "Червените" за обиграване на таланти?

- "Верея" е малък клуб, но има сериозен потенциал, защото вече четвърта година работим за подобряване на мениджмънта. Инвестирали сме в нови терени, ново осветление, предстои да изградим спортно-възстановителен център.
Детско-юношеската школа се развива много добре. Със сигурност моето влизане в голям клуб като ЦСКА, ще бъде полезно за "Верея". Може да се взаимства като организация, да се разчита на подкрепа и юноши на ЦСКА да се обиграват във "Верея". Може да се ползват базите на двата клуба за различни турнири, вътрешни подготовки и т.н.

- Разкажете повече за годините като футболист в "Берое", на какъв пост играехте? Имахте ли амбиции да играете голям футбол или винаги сте знаел, че на първа линия е бизнесът?

- От дете съм запален по футбола и докато бях тийнейджър си мислех само за футболна кариера, която започна в "Берое". И сега продължавам да играя, картотекиран съм във "Верея".
Опитът в бизнеса обаче ми помогна да гледам на футбола не само като на игра, но и като на платформа, чрез която да реализирам своите идеи за развитие на спорта. В същото време "Трейс Груп Холд" АД е голяма компания, която продължава да се развива и става мултинационална и изисква все по-силното включване на младите от екипа в управлението на холдинга. Нарастват и моите отговорности и все по-малко ми остава време да играя футбол.

- Като мениджър в голяма строителна компания какво препоръчвате: мащабен ремонт на "Армията" или поетапно бутане на секторите и вдигане на нов стадион? Може ли да се печели от един нов стадион в центъра на София, който обаче не може да бъде строен едно към едно със западните образци поради ограниченията, които налага Борисовата градина?

- В случая ще отговоря като мениджър, а не като строителен специалист. Най-важно е да видим какви са очакванията на феновете и на обществото. Ако те искат нов модерен стадион и добра база, то управлението трябва да се опита да реализира очакванията им. Стадион в суперцентъра е голям лукс, от който едва ли някой клуб би се отказал. Най-важно е при реконструкцията на базата да се направи преди всичко сериозен бизнес план и да се види от къде могат да бъдат привлечени средства, без това да води до нови финансови затруднения в клуба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай