Щуро време! Сахара и градушки през юни

Началото на астрономическото лято е на 21-ви, в 12 часа 14 минути, когато е лятното слънцестоене

Щуро време! Сахара и градушки през юни | StandartNews.com

Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 8 и 13 градуса, а най-високите - между 32 и 37 градуса, съобщи Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава БТА.

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - около 23 градуса, за високите полета - между 17 и 19 градуса, а за планините - между 3 и 12 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 130 литра на квадратен метър. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната.

През първите дни на юни ще е слънчево, с максимални температури между 28 и 33 градуса

През първите дни на юни над страната ще преобладава слънчево време с преобладаващи максимални температури между 28 и 33 градуса. Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони и на отделни места ще превали и прегърми. Към 6-и юни през страната ще премине атмосферен фронт, температурите ще се понижат и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на периода на много места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки.

И през повечето дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до обичайните за юни, но времето ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и до полунощ на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13-и, 18-и и 25-и юни, когато и температурите относително ще са по-ниски. През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите.

Характерното за юни е, че е най-дъждовният месец у нас и често има градушки

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дни валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години през юни в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическа справка за юни показва, че в края на месеца продължителността на деня е 15 часа и 14 минути

Астрономическата справка за юни показва, че в началото на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 14 минути.

Фазите на луната през юни са: на 7 юни е първа четвърт, на 14 юни е пълнолуние, на 21 - последна четвърт, а на 29 юни е новолуние.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 12 часа 14 минути, когато е лятното слънцестоене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай