Шарка опразни забавачките

Скарлатина и варицела мъчат децата, хепатит върлува по морето

Шарка опразни забавачките | StandartNews.com

София. Варицела и скарлатина опразниха забавачки. Увеличение на болните има в София, Бургас, Монтана. Зачестяват случаите на тези две инфекции в детските градини, признаха здравни инспектори. За епидемия обаче не може да се говори. Все още няма затворени забавачки, но някои от групите в тях са се стопили наполовина. "В момента в детските градини е пламнала и скарлатината. Освен това с три пъти са се увеличили респираторните инфекции в сравнение със септември. Техни причинители са риновируси и коронавируси", каза проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Варицелата започва като грип. Болният вдига температура до 38 градуса, която трудно се повлиява от съответните лекарства. Започва и кашлица, изпотяване, трудно дишане, болки в ставите. Едва на третия ден след появата на обрив става ясно, че болният е пипнал шарка. Карантината продължава 11 дни, а възстановяването отнема близо месец. Скарлатината също започна с висока температура, и при нея има обриви.

Разболели се деца от коклюш в детските градини, отчетоха експерти от Националния център по заразни и паразитни болести. "Има все повече случаи на магарешка кашлица", призна проф. Тодор Kантарджиев. При нея децата не могат да се отърват от разтърсващата кашлица в течение на седмици. Тя е съпровождана и с кръвотечение.

Причината за разпространение на опасната зараза е, че все повече родители отказват да ваксинират децата си. В ситуация, при която има наплив от неваксинирани бежанци, опасността от разпространение на коклюш се повишава, твърдят експерти.

Под тепетата засега няма случая на коклюш, съобщиха от районния център по здравеопазване. За да се появи коклюш или по-леката форма паракоклюш, трябва масово да има деца, които не са ваксинирани, тъй като имунизацията пази 100 процента от заразата. Може да се разболее само дете, което не е инжектирано като бебе или не е реимунизирано. За ваксинираните деца няма опасност от зараза, категорични са докторите.

В Бургас освен увеличаване на пациентите с варицела има повече болни от хепатит. През последните десетина дни в инфекциозното отделение са приети 17 нови пациенти с опасната диагноза. Заболелите са предимно от граничната община Малко Търново, където е регистриран епидемичен взрив.

Във Варна бум на варицела няма. Леко повишение на острите респираторни заболявания край морето е имало миналата седмица, но те са типичните за сезона. Предават се по въздушно-капков път, протичат с повишаване на температурата и втрисане.

Джипита взимали пари да не имунизират

Семейни лекари получават пари под масата, за да не слагат задължителните ваксини, споделиха майки на малки деца от Пловдив. Според тях става дума за родители, които залитали по секти, отричащи традиционната медицина. Именно те давали пари на джипитата, за да си затворят очите и да не имунизират децата им. Не всички доктори се съгласявали да го правят, но имало и такива, които се поддавали и вземали рушвета. Разбира се става дума за единични случаи, но все пак ги има, категорични са майките. По думите на семейните лекари под тепетата почти нямат случай на отказ да бъде ваксинирано дете. За да не се направи една имунизация, процедурата е дълга и изисква да се информира ХЕИ и оттам да се проследи случаят. Освен това, ако няма нужните ваксини, детето не може да получава детски надбавки, няма да бъде допускано и до забавачка или училище, където се изискват всяка година документите за направените имунизации.

Спортисти пропускат мачове заради пъпки

Варицелата се кара особено тежко, ако се зарази възрастен човек, твърдят лекари. Те не могат да станат от леглото с дни, а понякога се налага да бъдат приети в болница.

От варицела се разболя и халфът на "Монтана" Даниел Гаджев. Заради нея той пропусна няколко мача. В момента от варицела се възстановява гардът на баскетболния тим "Монтана" - украинката Олена Самбурска.

109 се изринаха в Монтана

Регионалната здравна инспекция в Монтана регистрира бум на варицела, съобщи д-р Мария Каменова от отдела за надзор на заразните болести. Докато през 2012 г. са регистрирани по 8-10 случая на месец, то през 2013 г. те стигат до 100. След леко затишие на болестта през лятото през октомври от заразната шарка отново са се разболели 109 души. Същият брой болни се очаква и през ноември. Най-засегнати са деца на възраст от 2 до 9 години. Тъй като тя се предава по въздушно-капков път, огнищата на заразата се сменят. Те са обикновено детски градини и училища. Само един случай е последван от много нови, тъй като заразата пипват всички, които до този момент не са боледували от нея.

Летен бацил през ноември

Ентероколити и грип морят бургазлии през последния месец. Най-много пациенти са регистрирани с диагноза остро респираторно заболяване, съобщиха от местната РЗИ. Броят на болните с грипоподобни симптоми расте непрестанно. Само през последната седмица официално са били регистрирани 283 пациенти, които са с близо 30% повече в сравнение с предходната. На второ място се нареждат ентероколитите. Средно между 20 и 30 души минават през медицинските кабинети с оплаквания от болки в стомаха, повръщане и разстройство.

98 на сто пипват обрива

Изследванията на здравните експерти показват, че 98% от хората боледуват от варицела. Рано или късно тя ни застига, твърдят специалистите.

Варицелата обаче има връзка с херпес зостер, защото се причиняват от един и същ вирус. При тесен контакт е възможно дете, което не е боледувало от варицела, да се зарази от болен с херпес зостер и да развие шарката. След преболедуване от варицела 10%-15% от населението запазват вируса на херпес зостер в латентно състояние. Херпес зостер настъпва със силни болки, като по хода на нерва се получават същите мехурчета, които се наблюдават при варицелата.

Епидемия в края на януари

"Калифорния", "Виктория" от тип А и новият "Масачузетс" от тип В. Това са трите вида грип, които ще ни тормозят през тази зима. Според специалисти истинска епидемия се очаква в края на януари 2014 г. Прогнозата им е, че тя може да засегне над 350 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай