Румънците се вбесиха! Какво става на границата ни

И подадоха официално оплакване

Румънците се вбесиха! Какво става на границата ни | StandartNews.com

Българите блокират от 7 дни всички камиони на румънските превозвачи, натоварени със стоки за Австрия.

Превозвачите молят румънските власти и румънския посланик в София да спрат неправомерните проверки на българските власти на камионите, превозващи стоки от и за Австрия, пише румънският вестник "Adevărul", предаде Фокус.

"Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния (UNTRR) апелира за спешна намеса на министър-председателя на Румъния, министъра на транспорта и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския посланик в София за спиране на неправомерни проверки от българските власти на камиони, регистрирани в Румъния, които превозват стоки от и за Австрия , блокирани за седем дни на границата между България и Румъния", съобщиха превозвачите. 

От началото на годината Националният съюз на автомобилните превозвачи уведоми за този проблем Европейската комисия, както и съответните власти в Румъния и България. Българските власти запазват практиката си да спират от движение за 7 дни превозните средства, превозващи стоки за Австрия. Отбелязваме, че тази практика не се отнася само за превозни средства, регистрирани в Румъния, но и за всички превозни средства, превозващи стоки до Австрия. 

"От началото на тази година ситуацията на чакане на румънската граница с България значително се влоши, поради засилените проверки от страна на българските власти за стоките, пътуващи от и за Австрия на всички гранично-пропускателни пунктове между България и Румъния, т.к. както и по пътната мрежа на България, следвайки ангажимента на България към Австрия да увеличи контрола по сухопътните граници в контекста на процеса на присъединяване към Шенген “, твърдят представители на Националния съюз на автомобилните превозвачи от Румъния. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай