Вторник,

Революция! Какъв доход иска КТ Подкрепа

От: Редактор -
957
Революция! Какъв доход иска КТ Подкрепа
A
A
A

Замразяването на максималния осигурителен доход е в противоречие на заложения в §6 от Преходните и заключителните разпоредби на КСО принцип, който гласи, че максималната пенсия следва да бъде в размер на 40% от максималния осигурителен доход, пише pariteni.bg.

За да не бъде нарушен за поредна година този принцип, следва или максималната пенсия да бъде намалена до 1360 лв., или максималният осигурителен доход да стане 5000 лв. от 1 юли 2022 г. и съответно 8500 лв. от 1 октомври 2022 г. Това се казва в становище на КТ „Подкрепа“ за предложната актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. КТ „Подкрепа“ намира второто решение за значително по-справедливо.

Според синдиката, ако не бъдат положени усилия за акумулиране на повече средства в осигурителната система, трансферът от държавния бюджет към бюджета на НОИ ще продължи да се увеличава, а това ще доведе до по-малко разполагаеми средства за всички останали обществени сектори – здравеопазване, образование, социални услуги, публичен транспорт и др.

По отношение на начина, по който ще бъдат направени пенсионните промени, трябва да подчертаем, че социалните партньори не бяха включени в процеса на обсъждане на възможните варианти. Проектът по никакъв начин не адресира и изкривяванията в системата, които бяха направени, за да се „облекчат“ частните пенсионни фондове за сметка на държавния солидарен пенсионен фонд.

Не на последно място обръщаме внимание, че разходите за персонал на НОИ изобщо не са променени. Това няма да даде възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите. Очевидно управляващите не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и все още е една от натоварените администрации по време на пандемията от COVID-19. НОИ пое изплащането на добавките към пенсиите, вместо те да бъдат изплащани като социално подпомагане.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички