Разболяват ни бактерии мутанти

Разболяват ни бактерии мутанти  | StandartNews.com

"Когато искате да прогресирате, свържете се с разумните същества. Всеки един клон, било от науката, било от изкуствата, си има свои разумни същества, които го поддържат. Здравето се поддържа от разумни същества. Силата и доброто на човека се поддържат пак от разумни същества". В тази проницателна мисъл на великия Петър Дънов се съдържа много за еволюцията на живота и човека. Истината за прогреса на човечеството се дължи именно на факта, че стотици хиляди можещи и знаещи люде по цял свят са обединили усилията си, за да задвижат еволюционния механизъм. Но не бива да пропускаме и това, че тези хора не само са се подкрепяли взаимно, но и са уважавали труда, знанията и най-вече желанието да вървиш напред и да бъдеш полезен не само на себе си. Между тях фалшът, лъжата и дребнодушието не са били нито толерирани, нито допускани. Успехът и прогресът в живота не са просто да се развиеш физически до определено ниво. Нужно е и душевността да еволюира, защото в противен случай тя заприличва на руина. А когато нямаш такава, ти не можеш да разбереш нито потребностите, нито очакванията на тези около теб и в крайна сметка се оказва, че си безполезен индивид. Един човек, който не се вписва в картината, нарисувана в предходните редове, е Франсоа Жакоб - микробиолог и генетик. Интересна личност, посветила живота си на медицината и всичко, свързано с нея. Печели Нобелова награда за физиология през 1965 г. Най- високото отличие е признанието на световната научна общност за откритието на Жакоб и двама негови колеги, че бактериофагите съдържат структурни регулаторни гени. Този научен пробив позволява да се осъзнае механизма, чрез който генетичната информация се трансформира в химична активност. Така се стига до извода за способа на лизогенията, лежаща в началото на вирусната теория при туморообразуването. Изглежда така наречените бактериофаги имат съществена роля при развитието на определени заболявания. Самото име е съчетание от две думи, чиито превод означава "бактерия" и "изяждам" (phagein). Открити са през 1917 г., като за тях е известно, че притежават размери, значително по-малки от тези на бактериите. По своята същност фагите представляват инфекциозни агенти, които, забележете - паразитират в самите клетки на дадена бактерия. Веднъж попаднали в тях, дават сигнал за започване на възпроизводство. Ето на това му се казва да еволюираш. За жалост обаче хомо сапиенс отдавна е изостанал в развитието си спрямо тези организми. И това се потвърждава от актуалната към момента здравна ситуация. Непрекъснато ни заливат с информация за нови и нови патогени, по-устойчиви от всякога.

1. Въпрос

Кога точно физическото ни съществуване спря да търпи прогрес?

Патогените еволюират за ден колкото човекът за 1000 г.

Истината е, че естественият подбор не може да ни осигури перфектна защита срещу различните видове патогени, тъй като те имат склонност да се развиват прекалено бързо. Например Ешерихия коли има толкова бързи темпове на възпроизвеждане и мутация в рамките на ден, колкото човечеството получава за хилядолетие. Според учените по света "резистентността към антибиотици е класическа демонстрация на естествения подбор"! Вероятно този извод се дължи на факта, че новите и все по-мутирали щамове успешно изместват тези, които вече са "демоде". Вината за всичко, което се случва в момента, си е изцяло наша. Сякаш робуваме на поговорката: "Не оставяй днешната работа за утре, като можеш да я свършиш и в другиден". Предпочитанието на масата хора да отреждат последно място на здравето си има съществен принос за упоритостта на заболяванията. Докато се сетят да се излекуват от едно нещастие, те вече са се заразили с още няколко. Но, както се казва, има Видовден. Изглежда за човечеството той дойде. След толкова извършени поразии, сега се налага да се борим или със сушата и настъпването на пустините, или с проливните дъждове и ураганни ветрове. Само че е много трудно да се справиш с последствията без да си изкоренил причината. Както е казал флорентинският писател Джовани Бокачо: "Много по-лесно е да порицаваш минали дела, отколкото да ги поправиш"! Точно поради тази причина би било най-добре, ако спрем да вършим неща, с чиито последици не можем да се справим.

2. Въпрос

Какви са причините за болестта на Алцхаймер?

Подозират херпес вируса за причинител на Алцхаймер

Само преди няколко месеца учени отвъд океана излязоха със становище, според което вирус и два вида бактерии стоят зад болестта на Алцхаймер. Само за кратко ще припомним, че заболяването се забелязва за първи път през 1901 г. от германския невропатолог и психиатър Алюис Алцхаймер. Той го наблюдава при 50-годишна жена, чийто поведенчески симптоми на загуба на краткотрайна памет се превръщат в истинско предизвикателство за него. Именно благодарение на упорития му труд, днес ние знаем за съществуването на тази патология. Но да се върнем обратно в настоящето. Група международни учени стигат до извода, че след десетилетия неуспешни опити за профилактика и лечение на заболяването, е необходимо да се направи преоценка на доказателствата, свързани с терорията, че болестта се причинява от определени патогенни микроорганизми. По принцип заболяването се характеризира с натрупването на неврофибриларни възли и сенилни плаки в главния мозък. Учените спират фокуса си върху херпес вирус тип и два вида бактерии, които и преди са били обвързвани с Алцхаймер. Според тях е напълно възможно точно тези патогенни нашественици да задействат образуването на въпросната плака. Поради тази причина започват да "разследват" херпес симплекс 1, хламидийните бактерии, както и така наречените спирохети (бактерии със спираловидна форма). Във връзка с въпросното изследване, Дъглас Кел, химик от университета в Манчестър, Великобритания, заявява следното: "Ние казваме, че съществуват неопровержими доказателства, че болестта на Алцхаймер има спящ микробен компонент". "Освен това "херпес симплекс енцефалит (HSE) предизвиква увреждане в локализирани области на централната нервна система, отнасящи се до лимбичната такава, които пък са свързани с паметта, познавателните и емоционални процеси (същите като тези, засегнати при болест на Алцхаймер)". Също така се оказва, че индивиди, развили болестта, имат значително по-високи нива на антитела срещу херпес, отколкото хора, нямащи я. А това е сигурен индикатор за наличие на предишна инфекция. Разбира се, споменатите проучвания и изследвания не означават, че всеки, който е прекарал някаква мозъчна инфекция, ще развие Алцхаймер, макар че някои индивиди са по-уязвими от други. Но вероятно нелекувана или хронифицирала инфекция повишава значително риска от развитие на въпросното заболяване. Поради тази причина е хубаво да не пренебрегваме "знаците на съдбата", защото понякога точно те биха могли да ни избавят от бъдещи неприятности.

Карнавал на смъртоносни зарази на плажа в Рио

На една от най-любимите туристически дестинации - Рио де Жанейро, в момента тече "карнавал" на супер устойчиви бактерии. "Нахалниците" са изолирани от водата около плажове с доста висока посещаемост. Бактериите могат да причинят трудно лечими инфекции на уринарния и гастроинтестиналния тракт, белодробни и такива на кръвта, включително и менингит. А резултатите от проучванията показват, че същите водят до смърт при половината от инфектираните индивиди. Странното е, че патогенните микроорганизми не би трябвало да съществуват в морето. Важно е да се знае, че при заразяване с такъв тип патогени от съвършено ново поколение състоянието на имунната система е от първостепенно значение. Тъй като те са опортюнистични микроби, които са в състояния да се настанят в човешкия организъм и да "заспят". А друг причинител на болестно състояние да ги събуди и активира. Друг причудлив момент в този случай е, че бактериите не се задоволяват само с атака срещу хомо сапиенс, те също така са в състояние да превърнат други свои, не толкова опасни събратя, в резистентни убийци. Това им свойство създава изключително тежка и трудно преодолима бариера за всяко лечение. Същественият проблем тук се състои в това, че този тип патогенни микроорганизми умело неутрализират силата на лечебните препарати. Някои от тях са в състояние да пренасочат действието в друга посока, като по този начин се запазват невредими. В допълнение, бактерии, които са били някога податливи на даден антибиотик, могат да придобият устойчивост чрез мутация на техния генетичен материал или чрез придобиване на части от ДНК, които носят характеристики от други бактерии. За това в такива случаи селективният избор на препарат не се препоръчва без направените необходими изследвания. Но то си е казано, че "едно от най-големите бедствия на цивилизацията е ученият глупак" - Карл Чапек. А аз ще добавя: нека най-добре да се придържаме строго към теорията на арестанта Симончели, който за извинение по повод тъпотията на някои хора получи Нобелова награда! И нещо много просто - причината прави заболяването. А диагнозата е виртуална измама! Вече нещо лично. Това, че ти затварят болницата, не означава, че ще ти затворят устата!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай