Радост за шофьорите! Чакана промяна с Гражданска отговорност

Ще се отървем от голяма досада

Радост за шофьорите! Чакана промяна с Гражданска отговорност | StandartNews.com

Стикерът за наличие на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на предното стъкло на автомобилите ще бъде отменен.

Това става ясно от коментари на Министерство на финансите по предложения към пуснатите за обществено обсъждане промени в Кодекса за застраховането, пише „Труд“.

Вместо стикер върху стъклото на автомобила първоначално стикер ще бъде лепен върху самата застрахователна полица. След около две години и половина и този стикер ще бъде премахнат, а вместо него върху полицата ще бъде отпечатван двумерен баркод.

При сканиране на този баркод ще бъде осъществявана електронна връзка с данните на Гаранционния фонд за автомобилите в страната с валидна “Гражданска отговорност”. Така при проверка на пътя полицаите ще могат да проверяват дали полицата, която носи шофьорът, е валидна.

Предложението на Министерство на финансите е стикери да бъдат лепени върху полиците до края на 2026 г. и едва след това лепенките да бъдат заменени с безплатен баркод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Вл. Бонев
преди 1 месец

"Стикерът за наличие на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на предното стъкло на автомобилите ще бъде отменен." чл.105 от ЗДвП изрично ЗАБРАНЯВА всякакви лепенки по челното стъкло на автомобила, както и по стъклата на предните врати, а отскоро и по задното стъкло (законовия термин е "ограничаване на видимостта", а и една дъвка да залепиш, пак ограничаваш видимостта, да не говорим за стикери). Не знам откога този член е в сила, но е доста отдавна. Следователно въпроса е докога ще има хора, които издават разпоредби, които противоречат нае законите. За какво върховенство на закона говорим?

Откажи
Гост
преди 1 месец

Особенно за хора с две и повече коли ,със сключени гражд.отговорност на вноски ,като мен им писва почти всеки месец свалят ,и да лепят стикери !Сега някой ще каже ,,Ами сключвай я еднократно за цяла година ,,На такъв ще отговоря ,,Ами тогава ,и ти си купи вместо 1кг месо 2,3,5 килограма,....всеки си знае как да я сключва ,и как(ви) да купува в магазина ,но определено това сваляне и слагане на стикери не е удобно!

Откажи