Радев с реч към новите строители на България /ОБЗОР/

Радев с реч към новите строители на България

Радев с реч към новите строители на България /ОБЗОР/ | StandartNews.com

ФОТО: ПИК, Канал 3 и Дарик Радио

  • Нинова не уважи приема на държавния глава, за първи път – министър от ГЕРБ

Със знакова за дипломатическия корпус у нас реч започна традиционният прием за 3 март, даван от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова "През 1876 г. цяла Европа от Петербург до Дъблин съчувства на българите. Днес благодарим и на Гладстон, и на Макгахан, които подкрепиха българската кауза. Днес си спомняме за смелите войни от армията на Александър ll. Днес си спомняме и за опълченците. Събитията са завинаги запечатани в българската памет и продължават да осветяват паметта на българина. Тази вечер, в тази зала, са много от строителите на съвременна България”, каза Румен Радев. И допълни: „Позволете ми да благодаря на всички вас за усилията, които полагате нашата родина да просперира".

Химнът на България зазвуча след пристигането на президента и съпругата му Десислава, която този път застана зад него. Тя бе избрала елегантно дантелена бежова рокля.

Сред първите гости на приема бяха Симеон Сакскобургготски, бившият служебен премиер, назначен от Радев - проф. Огнян Герджиков, зам.-председателят на парламента Явор Нотев, както и представители на всички религиозни общности и посланици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изненада всички като не дойде на традиционния прием на президента Румен Радев. За семтка на това за първи път на тържеството присъства министър от ГЕРБ - транспортният шеф Росен Желязков. Сред гостите бяха още Татяна Лолова, шефът на КНСБ Пламен Димитров, шефката на регионалната инспекция по образование Ваня Кастрева, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и др.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Цвета Караянчева не бяха на приема. Но час по-рано Борисов, Караянчева и Радев застанаха заедно на тържествената заря-проверка пред Народното събрание. Борисов и Радев дори разговаряха.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов и Радев рамо до рамо на зарята за 3 март

Специално внимание на Русия отдели в словото си президентът Радев. „Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме”, каза държавният глава. И продължи: „Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

За първи път на тържествената заря-проверка бе целият генералитет на българската армия.

Цяла България сведе глава пред подвига на освободителите си. Хиляди българи изкачиха историческия връх Шипка.

ВИЖ ОЩЕ: Хиляди българи празнуваха на връх Шипка

Молитва за България отправи българският патриарх Неофит. "Да живее и да укрепва българската свобода, та в нея народът ни, Православната ни църква и вековната ни и славна държава да пребъдват", каза в словото си Негово Светейшество.

ВИЖ ОЩЕ: Хиляди старозагорци понесоха 300-метров трибагреник

Най-дългото знаме понесоха на ръце хората в Плевен – 700 метра. Шествие с 300 метра трибагреник имаше и в Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай