Борисов и Радев рамо до рамо на зарята за 3 март

Свобода и справедливост никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои, заяви в словото си президентът

Борисов и Радев рамо до рамо на зарята за 3 март | StandartNews.com

Честването на 3 март събра президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, което не беше се случвало отдавна. Двамата застанаха рамо до рамо на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния празник. След края на церемонията двамата се поздравиха като Радев първи подаде ръка, а след това разговаряха няколко минути.

Въпреки студа и проверките през поставените контролно-пропусквателни пунктове столичани изпълниха пространството пред паметника на Царя Освободител.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои. Вечна памет на героите! Да живее България!", заяви в словото си президентът Радев.

На тържеството присъстват също патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (която държа реч и на връх Шипка, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати, посланици, военни аташета и много гости.

Преди това патриархът отслужи панихида и благодарствен молебен по случай 141 години от Освобождението на България. "Да живее и да укрепва българската свобода, та в нея народът ни, Православната ни църква и вековната ни и славна държава да пребъдват", каза в словото си Негово Светейшество.

По-късно вечерта президентът даде прием по случай националния празник. Бойко Борисов обаче не се появи там, а единственият представител на кабинета беше транспортният министър Росен Желязков. Цвета Караянчева също не дойде, но пък присъства нейният заместник в парламента Явор Нотев. Симеон Сакскобурготски и бившият служебен премиер Огнян Герджиков бяха сред най-словоохотливите гости на тържеството. Впечатление направи отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай