Радев: Работим с кабинета за Фолксваген (ОБЗОР)

В днешно време трудно се взимат решения за инвестиции, каза президентът

Радев: Работим с кабинета за Фолксваген (ОБЗОР) | StandartNews.com

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев, цитиран от БТА. Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава.

"Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той.

Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани.

Вчера, на 11 май, премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на нова производствена база към завода за производство на заключващи и оперативни системи за автомобилната индустрия на германската фирма "ВИТТЕ Аутомотив" в Русе.

В днешно време трудно се взимат решения за инвестиции по света, а в България по два завода на ден откриваме, каза премиерът. По-рано същия ден той присъства на откриването на нов (четвърти у нас) завод на турската фирма "Теклас" в Кърджали (също от автомобилната индустрия).

"Така разбирам индустриализацията на страната. Не инвестиции, от които след това да се вадят пари от България, както е било преди, а истински заводи. Голям поклон и към нашите работници, защото инвестиции се правят, когато има стабилност и умни и дисциплинирани хора на всяко едно работно място", каза Борисов в Русе.

Президентът на Германия е изпратил преди броени дни специално писмо до българския държавен глава Румен Радев, в което изразява радостта си от факта, че България е на път да привлече стратегически световен производител на автомобили.

По неофициална информация "Фолксваген" вече са избрали България за своя нов завод, който ще бъде построен край Пловдив. 

Трябват съд, конфискация, връщане на пари, коментира президентът ситуацията с корупцията у нас. Румен Радев поиска съд, конфискация на имуществото и затвор за всички властимащи, които са били замесени в корупционни сделки.

"Вече ясно заявих, че „Апартамент гейт” е само началото и вододел накъде ще вървим. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата постарому – да се вихри безнаказаност и беззакония. Трябват съд, конфискация, връщане на пари. Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи. И както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица”, коментира Радев.

Той коментира и изказването на турския посланик от събота: "Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно”. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай