Радан и Иван в опозиция няма да разклатят нищо

Радан и Иван в опозиция няма да разклатят нищо | StandartNews.com

Прибързаното искане за оставки не е решение при криза

Стартираме дискусия "Президентът - лидер или придатък", казва Румен Петков

- Г-н Петков, актуален ли е въпросът за оставката на министър Румяна Бъчварова? Според вас трябва ли да бъде отстранена с оглед на напрегнатата криминогенна обстановка?

- Безспорно, бруталните убийства няма как да не предизвикват възмущение не само у неправителствените организации, но и от страна на гражданите на България. Няма как да не са повод и за тревога. Динамиката на престъпността в Европа, а и зад океана, срещу сигурността и имуществото на гражданите като цяло бележи ръст. Виждаме ежедневно, че има убийства и нападения. Но проблемите във вътрешното министерство са много сериозни. Ръководството на МВР и министър Бъчварова допуснаха серия от груби грешки. Те започнаха с един от нищо непродиктуван сблъсък между ръководството и синдикатите, който доведе до атака срещу хилядите честни и почтени служители. Министър Бъчварова подведе МС с предложения за изменение и допълнение на закона за МВР и добре, че министър-председателят го оттегли от НС след категоричната намеса на експерти, както от АБВ, така и от цялата политическа палитра. От днешна гледна точка след двете брутални престъпления, да заминеш за чужбина, бих определил като безотговорно.

Ние от АБВ ще искаме анализ на изпълнението на споразумението ни за подкрепа с ГЕРБ. На тази база ще направим своите предложения и това ще бъде определящо за перспективите на АБВ в този управленски формат. Но прибързаното искане на оставки сега, защото има тежки престъпления, не считам за решение.

- Вчера казахте нещо интересно - че при всички случаи сме изправени пред дебат за необходимостта от кабинетни промени. Какво имахте предвид?

- Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов много ясно идентифицира областите, в които има много тежки проблеми - отбрана, образование, здравеопазване, в последните месеци - вътрешната сигурност също, но там става дума за обща европейска тенденция, а не само национална, както в другите сектори. Искам да припомня, че още преди година и половина предупредихме, че Европа е неподготвена за справяне с миграционния натиск. В сектор "Сигурност" се усеща липсата на силен и подготвен човек като Франко Фратини. Тази обща европейска слабост няма как да не влияе върху всички държави от ЕС, очевидно и върху България. Така че решението на част от проблемите очевидно трябва да търсим през призмата на участието ни в ЕС и НАТО, да бъдем фактор в решението на проблемите на Балканите и в Черноморския регион. В този смисъл необходимостта от дебата за функционалността и състава на кабинета е очевидна.

Заявили сме нашето отношение за ситуацията в областта на отбраната. По отношение на изтребителите сме на мнение, че е взето решение, което може да се окаже много лошо за България и военновъздушните сили. Небалансирана е външнополитическата ни позиция. Настояването за отмяната на санкциите срещу Русия и обратно - на Русия срещу ЕС и България в частност, продължават да са ключов елемент в политиката ни. Нашето становище е, че е необходим дебат по ефективността на политиките, водени от министрите в кабинета.

- БСП обяви, че започва процедура по внасяне на вот на недоверие към кабинета. Как оценявате тази стъпка?

- Тези предконгресни упражнения с цел укрепване на вътрешнопартийните позиции на един или друг, но с цената на дестабилизация на страната, са твърде грозновато политическо действие. То говори за политическа инфантилност и институционална безпътица. В ситуация, в която сме свидетели на серия терористични актове в Европа, в съседна Турция, която и бездруго изпитва огромни проблеми с бежанската вълна, един такъв акт е нещо, което трябва да бъде "оценено" по достойнство от българските граждани като съществен принос за неспособността да присъстваш в съзнанието на хората с нещо позитивно и да си полезен на държавата.

- Стабилно ли е правителството след труса в РБ?

- В самия РБ трябва да стане ясно кой къде е. Ако трябва сме обективни, в опозиция излязоха Радан, Иван, един друг и още двама. Петър Москов продължава да е министър, Асен Агов - съветник на външния министър, още цяла камара зам.-министри и зам. областни управители да си работят. Така че това е някакъв флоктационен акт на Радан Кънев и дотук. Не виждам защо трябва да се драматизира този въпрос.

- Но вие поискахте да се чуе вашето мнение за евентуалната актуализация на коалиционното споразумение между РБ и ГЕРБ, а проф. Борислав Борисов дори намекна, че е възможно да оттеглите подкрепата си, ако не го одобрите. Освен това на свой ред ще правите актуализация на собственото си партньорско споразумение с ГЕРБ. Предстои ли сериозно разместване на пластове?

- Нашата подкрепа и участие в кабинета не са природна даденост, не са константа. Но първо, нека видим как изглежда актуализацията на споразумението между ГЕРБ и РБ. Независимо от това ние ще направим преглед и оценка на споразумението за подкрепа между АБВ и ГЕРБ. Едното не отменя другото. На база на този анализ ще направим и нашите предложения за своите приоритети - демографска политика, ефективна съдебна реформа, категорични действия в образование, здравеопазване и икономика. Категорично ще настояваме за изграждане на Инвестиционен фонд за развитие на нови производства, които да привличат инвестиции - родни и чужди. Но това е отговорност и на държавата. Ако тя не инвестира, как да мотивираме частните предприемачи?

- В какъв срок ще направите този преглед?

- Това са сериозни неща. В събота имаме Национален съвет, на следващия ден стартираме дискусия на тема "Президентът - лидер или придатък", защото искаме да бъдем полезни на българските граждани и те да участват осъзнато и мотивирано в президентските избори, които се очертават да са през ноември.

- Случилото се в ДПС ще окаже ли влияние върху политическия процес?

- Без съмнение. ДПС е една от системните партии в България. Чухме доста злостни и немотивирани анализи по адрес на Движението. Разгръщат се едни разсъждения, които превръщат един вътрешно партиен акт в геополитически резултат. Не разбирам защо някой се стреми да представи решението за изключването на Лютви Местан като резултат от отношенията между Русия и Турция. Това е нелепо. Показателно е, че един тв журналист формулира следната реплика към свой събеседник - много се извинявам, че не ни стигна време да поговорим срещу Русия. Това показва увреждане на мисленето и е резултат от небалансираната ни външна политика и неадекватното поведение на президента. От друга страна, трябва да си дадем сметка, че поведението на турския посланик е безочливо, то е недопустимо. И външният министър, и премиерът трябва да бъдат една идея по-категорични.

- Какво - да искат отзоваването му ли?

- Има и други варианти. Например - никаква комуникация с него. Турската страна също трябва да направи своите изводи. Ние също трябва да анализираме - например има ли турски служители в определени сектори в България. Ние специално ще се ангажираме с анализ и въпроси към МОН, МВнР и Дирекцията по вероизповедания - вероятно чрез министър-председателя. С конкретни имена и факти.

- Трябва ли ДАНС и службите да проверяват Лютви Местан?

- Службите трябва да свършат своята работа. Премиерът обаче трябва да отговори вярно ли е, че е имало тристранна среща в състав Борисов-Давутоглу-Местан? Каква е аргументацията да присъства всеки един от тях? Защо е бил поканен Местан, а не Цветан Цветанов или Красимир Каракачанов, например? Ние трябва да спрем да замеряме обществото с въпроси и да започнем да даваме отговори. Ние от АБВ сме категорично за запазване на етническия мир, за съхраняване на правата за самоопределяне при вероизповеданията. За да можем да гарантираме тези права и добросъседските отношения с Турция, тези въпроси трябва да получат отговор.

- Ще продължите ли да се борите за реализация на "Южен поток"?

- Настояваме за друга, качествено нова енергийна политика на България, в това число и възстановяване на преговорите по изграждането му. Без съмнение самото наименование - "Южен поток", е дискредитирано. Дали ще се кръсти по друг начин, например газов проект "Балкан" е по-маловажният въпрос, но България не може да си позволи да пропусне да печели по половин милиард от такси за пренос и да бъде зависима от доставките на газ, независимо откъде. АБВ е категорично и за изграждане на АЕЦ "Белене". Този проект гарантира участието на България в развитието на високите технологии, но и ниски цени в продължение на 70-80 години. Обратно, неизграждането му до 15 г. ще бъде фатално за българската енергийна система. Ще е катастрофално за домакинствата и икономиката. Да твърдиш, че си срещу "Белене", защото мразиш Русия е нелепо. Аз твърдя, че обичам българските граждани, затова настоявам за изграждането на тази електроцентрала. Това е начинът да бъдем енергиен фактор на Балканите и да усещаме собствената си значимост.

- Имате ли вече кандидат за президентския вот? С кого от центъра и от патриотичните организации ще влезете в диалог?
- Стартираме серия от дискусии, посветени на президентския вот. Разбира се, че ние разполагаме със силни фигури, които могат да бъдат успешни в кампанията. Но да предпоставяме - това е нашият кандидат, означава, че обричаме на неуспех разговорите още преди да са започнали. Не бива да се спираме само до имената, по-важно е как българинът вижда своя президент, какви качества трябва да притежава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай