Пускат въжета до падналия в Македония самолет

Започнала е акция за достигане по машината, съобщи вътрешният министър Младен Маринов

Пускат въжета до падналия в Македония самолет | StandartNews.com

В Северна Македония е стартирала операция за достигане до мястото на катастрофиралия самолет, съобщи вътрешният министър Младен Маринов по телефона за бТВ.

„В Северна Македония са стартирали операция да достигнат до мястото на катастрофата, за да се изясни какво е станало там – има екип с хеликоптер и спускане с въже, защото районът е изключително трудно достъпен“, обясни министър Маринов. Той посочи, че от България е готова да съдейства с каквото трябва, за да помогне на разследването. „Първоначално в МВР беше заявено искане за помощ, но после се свързахме с македонския вътрешен министър, който каза, че не е нужно. Нашият екип – техника и специалисти, обаче е готов“, подчерта той.

Маринов обясни, че е ясно кои са хората, които трябва да са били на борда на самолета. „Но докато не се провери на място и не сме на 100% сигурни, не можем да съобщаваме имена. Най-вероятно става дума за семейство, проведохме разговори с близките на тези, които предполагаме, че са. Предполагаме, че са адресно регистрирани в София. От страна на службите на Северна Македония ни съобщиха, че пилотът е споменал за силна турбуленция.

Според авиоексперта Ангел Борисов пилотът е подценил ситуацията. Пред бТВ той коментира, че е възникнала извънредна ситуация, която е принудила пилотът да снижи машината.

„За мен турбуленцията не е нещо, което да го принуди да слезе под нивото на върховете. По-скоро е възможно да е имало проблем с двигателя. Може да е имало и обледенение на управлението”, допусна Борисов.

По думите му този самолет не е пригоден при такива метеорологични условия да изпълнява такива сложни полети.

Борисов посочи пред БНТ, че мястото на инцидента е изключително трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове. Теренът е много опасен и в този участък не бива да се случва отклонение от маршрута, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай