Пътуващата изложба за Търновската конституция - в Кърджали

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложбата "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция"

Пътуващата изложба за Търновската конституция - в Кърджали | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Кърджали пътуващата документална фотоизложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Присъстваха народните представители от област Кърджали Адлен Шефкед и Ерол Мехмед, зам.-председателят на НСОРБ и кмет на община Кърджали Хасан Азис, ръководители на държавни институции, културно-просветни средища, директори на училища, ученици. Откриването започна с участие на гвардейците от ученическия отряд на ЕГ„Христо Ботев“.
"Представената изложба е събрала усилията на първостроителите на българската държавност в опитите им да изградят една модерна, демократична и просперираща България. Днес, 140 години по-късно, ние можем да кажем, че всеки един от нас по свой начин се опитва да следва тези идеали", подчерта Караянчева. Тя припомни интересни факти като например гласуване със зърна боб и царевица, за да се достигне до Търновската конституция, в която е залегнало законовото правило „който стъпи на българска територия, става свободен човек”.
Цвета Караянчева подчерта, че тази година честването ще бъде обърнато към хората, а не затворено само за специалисти. „Желанието ни е всеки един български гражданин да се запознае със създаването на Основния закон на България и за това какви големи личности са участвали в това велико дело. На 16 април във всеки клас във всички училища ще бъде проведен Урок по конституция”, каза още председателят на НС Цвета Караянчева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай