Проверяват 39-те най-големи родилни отделения в страната

Проверяват 39-те най-големи родилни отделения в страната | StandartNews.com

София. Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ започва тематична планова проверка „Ранни раждания и превенция на изоставянето на новородени деца на ниво родилен дом".

Проверката ще продължи до края на месец декември т.г. и ще обхване най-големите 39 акушеро – гинекологични отделения в страната - в София-град, София област, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Враца, както и съответните териториални дирекции „Социално подпомагане" – 21 отдела „Закрила на детето", в чиито териториален обхват са родилните отделения, информират от пресцентъра на ДАЗД.

Целта е да се извърши мониторинг на системата за превенция на изоставянето на деца от родилния дом и да бъдат набелязани мерки за нейното усъвършенстване. Проверката трябва да установи реалното състояние на ражданията на малолетни и непълнолетни момичета, броя и причините за изоставяне на новородени деца за периода 1.01. – 30.09.2013 г., и необходимостта от актуализиране на политиките по превенция на проблема.

В хода на проверката ще се изследва ефективността в работата на родилните отделения по отношение на взаимодействието "социални работници - лечебни заведения" по случаите на малолетни и непълнолетни бременни момичета и родилки. Ще бъде направена оценка на организацията на работа на лечебното заведение за уведомяването на компетентните органи – отдели за закрила на детето, полиция, прокуратура, за предприемане на необходимите мерки и дейности.

Ще бъде извършена оценка на функционирането на системата за взаимодействие между лечебните заведения и органите за закрила на детето с цел спазване на правата на децата и защита на техните права и интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай