Прокурори в офиси на Цветан Василев

Прокурори в офиси на Цветан Василев | StandartNews.com

София. Прокурори влязоха в офиси на Цветан Василев в сградата на бул. "Цар Борис III" 159. Проверката е била в личните кабинети на мажоритарния собственик на КТБ, които са на 6-ия и 12-ия етаж, съобщиха вчера агенция ПИК и БНР. В сградата се помещават още телевизиите ТВ7 и NEWS7. "В рамките на образувано досъдебно производство са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества", заяви по-късно официално държавното обвинение. Оттам уточниха, че акцията е извършена след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд. "До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии", заявиха още от прокуратурата. Освен на КТБ и на двете телевизии на адреса се намират офиси на други фирми с участието на Цветан Василев - застрахователно дружество "Виктория", "Фина-С", "Сагара трейд" и Технологичен център - Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ).

Специализираната операция с участието на 50 обвинители и полицаи започнала в 10.30 ч.

На два пъти униформени отцепиха сградата на "Цар Борис III", за да се изнесат документи, флашки и дискове, опаковани в черни чували. По-рано през деня от КТБ отрекоха офисите им да се обискират. От ТВ7 и NEWS7 също разпространиха подобно изявление и увериха, че всички предавания се излъчват по план. В същото време БНР огласи версия, че разследването и обиските са свързани с опит за убийството на Делян Пеевски.

"Има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев", заяви пък изпълнителният директор и член на Управителния съвет на КТБ Георги Христов пред бТВ. "Фирми, за които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка", поясни още Христов. Час по-късно Пеевски заяви пред "24 часа", че "нито той, нито неговото семейство имат необслужвани кредити в КТБ". Депутатът от ДПС поиска извинения за тези твърдения. В противен случай Пеевски ще помоли БНБ да вземе лиценза на изпълнителния директор на КТБ Георги Христов.

Не дължа нищо, искам извинение

Делян Пеевски, депутат от ДПС

Нито аз, нито моето семейство имаме необслужвани кредити в КТБ. Още в понеделник ще изпратим писмо до банката, в което ще поискам извинение за тези твърдения. Ако не получим извинение, ще уведомим БНБ за действия на изпълнителния директор Георги Христов, които се разминават с поведението на един банкер. Той изнася невярна и лъжлива информация за клиенти на банката. Ако не получим подобно извинение, ще помолим БНБ да вземе лиценза на изпълнителния директор Георги Христов. Не желая да коментирам появилите се в информационните агенции съобщения за готвено убийство. Нека компетентните органи си свършат работата, аз нямам какво да кажа.
(пред 24chasa.bg)

Спипали тримата в домовете им

Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са тримата задържани и обвинени в подготовка за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи БНР, като се позова на източници от държавното обвинение. От прокуратурата съобщиха официално само, че има трима задържани във връзка с подготовка за убийство. "Образувано е досъдебно производство за престъпление против личността. Задържаните са четирима, но на трима от тях са повдигнати обвинения", допълниха от прокуратурата. Според информация на БНР четвъртият задържан се е съгласил да стане свидетел на прокуратурата.

Тримата са обвинени в опит за умишлено умъртвяване на Пеевски, като деянието, пише в постановлението за привличане, е останало неизвършено поради независещи от тях причини, а именно задържането им. Белезниците на всички са щракнали в домовете им в четвъртък сутрин.

"Няма данни задържаните да са действали по поръчение на Цветан Василев", съобщи късно снощи БНР. По рано - в 12,55 ч, националното радио информира, че "банкерът Цветан Василев се проверява за поръчителство за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски".

В същото време пък в агенция ПИК се появи информация, че свидетел срещу банкера Цветан Василев е станал бившият собственик на стъкларския завод "Рубин" Юрий Ангелов. Според агенцията той е дал показания по случая. Час по-късно отново в ПИК Ангелов отрече да е ставал свидетел.

Спряха телефоните на следователите

Служебните телефони и факсове на следователите, които се занимават с разследването на готвения срещу депутата от ДПС Делян Пеевски атентат, бяха спрени вчера, предаде агенция ПИК. Номерата им са били към Vivacom. 80% от телекомуникационния оператор са собственост на дъщерната компания на Цветан Василев "Бромак телеком инвест" и руската инвестиционна банка VTB Capital. Телефоните на прокурорите по случая не са били спрени, те са към друг мобилен оператор, пише още ПИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай