Проф. Рачев обяви изненада от времето. Идат 14 особени дни

Дамите да се обличат като зелки, каза експертът

Проф. Рачев обяви изненада от времето. Идат 14 особени дни | StandartNews.com

Дамите да се обличат като зелки – с много дрехи, които да свалят една по една, когато се затопли. Този съвет даде топ климатологът проф. Георги Рачев в студиото на бТВ. И направи изненадваща  прогноза – идват 14 много особени дни.

Чака ни едно клише – златна есен, макар че багрите все още са зелени. Облеклото ще бъде тип "зелка" - сутринта с няколко дрехи, а към обяд ще започва да се махат, каза професорът.

„Чака ни 10 или 14 дневен период с много слънце, с липса на мъгли, ще бъде и топло. Сутрин минимални температури ще са 5-10 градуса, средните температури ще са около 20-25 градуса“, посочи той.

По думите му за всичко това е виновен един много голям антициклон, който ще се настани от утре следобед над Балканския полуостров.

„Въздушната маса, която го изгражда не е богата на влага, заради това няма да има сутрешни мъгли. Нормален октомври с по-ниски от нормалното валежи“, коментира той.

Средносрочната прогноза на Европейския център показва, че температурите ще са над средните с половин - един градус, т.е. - 10-14 градуса.

В София днес ще бъде най-студеният ден за следващите 10 дни. Сутрешните температури няма да са летни - все пак сме октомври, добави той. Проф. Рачев допълни, че се очакват ниски нива на валежи. 

"В Пловдив от четвъртък температурите ще са над 20 градуса. Нарочно не съм подбрал морето, защото водата е около 15 градуса. Там ще има още по-златна есен, тъй като водата ще ги затопля", допълни той. В цяла Европа ще бъде топло, заключи климатологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай