Проф. Константинов с прогноза за края на пандемията

Смъртността се оказа 9 пъти по-малко от очакванията, коментира професорът

Проф. Константинов с прогноза за края на пандемията | StandartNews.com

"Опитът показва, че такива вируси траят 3 години. Пандемията се очаква да завърши през 2022 г. Поне така е било досега", Това коментира във връзка с пандемията от COVID-19 математикът проф. Михаил Константинов пред БНТ.

"Никога до момента човечеството не е отговаряло така единно и мощно срещу пандемия. Епидемията утихва не само заради ваксините, а и заради това, че вирусът премина през много хора", заяви проф. Константинов.

По думите му в момента сме на 5-о или 6-о място по смъртност. По-добре сме от Англия и Словения, подчерта той.

"2019-та бяхме на първо място по смъртност, с ковид си оправихме класирането. Просто другите ги удари повече. Преди 1 година очаквахме 90 000 умрели, а те са 11 хиляди. Смъртността се оказа 9 пъти по-малко от очакванията", коментира специалистът.

Относно това дали трябва да се мисли за друга дата за изборите, шефът на "Информационно обслужване" каза: "Вече не. Нито има съгласие, нито се е случвало в нашата история".

"Навлизаме в условията на перфектна изборна буря. След 2 седмици ще имаме големи неприятности и си го предизвикахме сами", категоричен бе математикът.

"Каквото и да пише комисията, не бива да пресмята, а само да отчете машинния глас и резултата от машините. Комисията не бива да събира. Като събере 500 числа, ще сбърка много пъти. Тя само трябва да отчете едни гласове и други гласове, да ги продиктува, а вече компютрите ще смятат", добави той.

"Важно е да има гласуване в чужбина, защото така се защитават конституционните права на българите в чужбина и второ - поддържа се връзка с родината", каза математикът.

Относно тавана от 35 секции в страни извън ЕС, проф. Константинов коментира: "Това е работа на НС, не искам да участвам в спора. Ако се отворят още секции, вероятно ще има още гласове, но има много секции, в които гласуват малко хора. Факт е, че има препълнени секции, но едно е да говорим за ентусиазма, друго е да го видим".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай