Петък,

Природозащитници и рибари на масов протест, ето защо

От: Стандарт, снимка БГНЕС -
107
Природозащитници и рибари на масов протест, ето защо
A
A
A

Природозащитници и риболовци от цялата страна ще излязат на протест заради предлаганите от служебния екоминистър Асен Личев поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води. Предложенията са  публикувани за обществено обсъждане до 6 септември, но риболовците ги определят като лобистки.

За БНР един от организаторите на демонстрациите - Николай Граждански от Риболовен клуб "Панега 2021"- Луковит каза:

„Да не се налагат промени в Закона за водите, които целят смекчаване на изискванията за построяване на нови ВЕЦ в защитените територии. Другото нещо, с което не сме съгласни, това са вредните действия на мини-вецовете. Постоянно има промяна на нивото на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките".

Освен в Луковит при водохващането за ВЕЦ "Радомирци" на река Златна Панега, протести ще има в София, в района на Пловдив при стената на ВЕЦ "Кадиево" и във Варварските минерални бани до водохващането за ВЕЦ  "Ели дере".

В интервю за БНР Димитър Куманов от сдружение "Балканка" обясни, че с промените се узаконяват незаконно изградени ВЕЦ-ове и се разрешава изграждането на такива централи в защитени зони по "Натура 2000".

"С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не притежават учредени права за строеж и министърът сега с тези изменения на наредбата иска това положение да продължава вечно. Досега строителството на всякакви видове ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните беше забранено. Сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните като основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички