Принцеса Даяна в НДК

Филмът за покойната Ди е сред хитовете на 27-ата Киномания

Принцеса Даяна в НДК | StandartNews.com

София. Уди Алън отново е сред най-големите звезди в афиша на задаващата се с 200 км в час Киномания. Великият кинаджия индиректно ще обере овациите със "Син жасмин". Той е режисирал Кейт Бланшет, Алек Болдуин, Питър Сарсгард, Боби Канавале... След страхотните истории от Барселона, Лондон, Париж и Рим, вечно капризният Уди се завръща в хайлайфа на Америка. Жасмин, дама от висшето общество на Ню Йорк, се мести в Сан Франциско, бягайки от несполучливия си брак с измамен брокер от "Уол стрийт". На Западния бряг тя се настанява в скромен апартамент, който дели със сестра си Джинджър - бохемка, винаги готова за изненади.

"Даяна" ще възкреси на екрана в НДК многострадалната "принцеса на народа". Копродукцията на Великобритания, Франция и Швеция е по книгата "Даяна: Нейната последна любов" от Кейт Снел. Както е известно, режисьорът Оливер Хиршбигел избра за главната роля крехката Наоми Уотс. В останалите роли са Навийн Андрюс, Дъглас Ходж, Джералдин Джеймс, Джулиет Стивънсън, Кас Анвар, Арт Малик. Сюжетът акцентира върху последните две години от живота на кралската снаха. В основата е любовната афера на Даяна с пакистанския лекар Хаснат Хан и бурните отношения със семейството му, което е против тяхната сватба. Покрай всичко това Даяна среща египетския милионер Доди ал Файед, с когото започва връзка, превърнала се в светска сензация и следена постоянно от жълти хроникьори и папараци по целия свят - до трагичната автомобилна катастрофа в парижкия "Алма" на 31 август 1997 г. Медиите в Англия разпънаха на кръст проекта веднага след обявяването му. А след премиерата се появиха заглавия от сорта на: "Убиха Даяна за втори път".

Киноманията стартира на 14 и ще продължи до 28 ноември. Организаторите от НДК отново ще покажат най-доброто от световното кино с над 50 заглавия в няколко секции. Програмата включва и нов модул - "Живот като на кино", който представя биографични ленти. Специално място в селекцията е отделена за Робърт де Ниро за неговия 70-годишен юбилей, както и на творчеството на невероятния Федерико Фелини.

"Истинският Люин Дейвис" (голямата награда на журито в Кан) на братята Коен е сред най-големите хитове. Звездите са Оскар Айзък, Кери Мълиган, Джон Гудман, Гарет Хедлънд, Ф. Мъри Ейбръхам, Джъстин Тимбърлейк. Всичко се случва в Ню Йорк през 1961-а. Нюйоркски музикант, останал без покрив над главата си, всяка вечер спи на различни места. Резултатите са потресаващи - съпругата на негов приятел забременява, а котката на друг избягва от дома му. Люин Дейвид живее за фолк музиката, но без надежда за успех. Нощ след нощ той скита из мегалописа или пътува от Ню Йорк до Чикаго и обратно - съвсем като героите на песните му.

Отличеният с три награди "Еми" "Зад свещника" на режисьора Стивън Содърбърг също е сред хитовете. Филмът, чиято премиера беше в Кан през май, донесе първата тв награда в кариерата на Майкъл Дъглас. На церемонията в Лос Анджелис той грабна приза за най-добър актьор за превъплъщението си в ексцентричния пианист Владиу Валентино Либерачи, един от най-популярните изпълнители през 60-те и 70-те години на миналия век. "Зад свещника" беше обявен още за филм и режисьор номер едно. Сюжетът проследява бурната шестгодишна връзка между легендарния музикант и доста по-младия му любовник Скот Торсън (Мат Деймън) във времена, когато хомосексуализмът е абсолютно табу. Фокусът е най-вече върху противоречивата личност на големия музикант и сложните отношения между него и партньора му.

Особено интересни са три от заглавията, предложени за номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм. "Великият майстор" на Уон Кар Уай, който откри Берлинале тази година, е емоционална история за двама майстори на бойните изкуства. Те се влюбват един в друг, като мъжът в двойката е Ип Ман - бъдещият учител на Брус Лий.

Полското предложение е "Валенса: Човек на надеждата" на Анджей Вайда, чиято премиера беше във Венеция. Лентата пресъздава живота на носителя на Нобелова награда за мир Лех Валенса - основател и лидер на движението "Солидарност", станало една от причините за политическите промени в Източна Европа от края на 80-те години. В "Миналото" на Асгар Фархади ("Оскар" за "Раздяла") иранец изоставя френската си съпруга и двете им деца, за да се върне в родината си. Беренис Бежо е прекрасна и не случайно беше отличена в Кан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай