Предупреждение от АПИ! Последни данни за пътищата на България

Проходът Превала временно е забранен за движението на моторни превозни средства над 12 тона

Предупреждение от АПИ! Последни данни за пътищата на България | StandartNews.com

Източник: АПИ

Пътищата у нас са проходими при зимни условия. Настилките са обработени, но шофьорите трябва да карат внимателно и да спазват правилата за движение. На автомагистралите и първокласните пътища няма въведени ограничения. За това информираха от Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Проходът Превала временно е забранен за движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

До 17:00 ч. днес в област Враца е въведена временна забрана за движение на тежкотоварни камиони над 12 тона по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Тежкотоварните автомобили могат да преминават по пътя II-15 Враца-Ферибот Оряхово и пътя II-13 Плевен-Бяла Слатина-Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги, напомнят от АПИ.

Днес 45 машини обработват трасетата, където е необходимо. През изминалото денонощие 803 снегопочистващи машини разчистваха пътищата от републиканската мрежа, посочват още от пътната агенция. Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите.

Шофьорите да тръгват на път с готови за зимни условия автомобили, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегорините, съветват от АПИ.

Актуалната пътна обстановка може да се следи на интернет страницата на АПИ – www.api.bg. Информация може да се получи и на телефон 0700 130 20.

От Националния институт по метеорология и хидрология съобщиха, че утре ще е предимно слънчево и почти тихо. Преди обед на места в низините и котловините все още ще е мъгливо или с ниска слоеста облачност, но следобед видимостта ще се подобрява. Максималните температури ще са между 0° и 5°, в София - около 3°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай