Правят натовски център за Черно море във Варна

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил въпроса пред НАТО

Правят натовски център за Черно море във Варна | StandartNews.com

По време на конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил въпроса за необходимостта от създаване на координационен център на Алианса за Черно море и е потвърдил готовността на страната ни да бъде негов домакин.

"Темата за военноморския координационен елемент не е от скоро. Тя е още от 2016 година. Тогава, след среща на върха на НАТО във Варшава, бяха приети инициативите по засилено предно присъствие и по адаптирано предно присъствие, засилено в Полша и Балтийските държави, и адаптирано за Черноморския регион, България и Румъния. Тогава ние предложихме Варна да домакинства военноморския координационен елемент на НАТО, за да може ние, като страни членки на НАТО – България, Румъния и Турция, да координираме съвместните си усилия и да допринасяме за нуждите на Алианса. Ние работим България да има роля в тази дейност", обясни пред БНР адмирал Ефтимов.

Шансовете ни това да се случи са добри, смята той. "Ние инвестирахме  и обучихме личния състав. Центърът действа в националното си качество. Предприехме действия да бъде припознат регионално, след което и на съюзно ниво. Работи се на военно и на политическо ниво тази цел да бъде изпълнена. Това допринася за ситуационната осведоменост и за координиране, ако се наложи, на усилията на съюзниците в Черно море", каза адмиралът.

Може в съвсем обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море, уточни той.

Във вчерашните дискусии въобще не стоеше въпроса за разполагане на допълнителни сили на НАТО в района на Ямбол и Сливен, обясни още адмирал Ефтимов.

"За мен основната цел винаги е била развитието на способностите на българската армия. Казармени райони и полигони не са строени или усъвършенствани в последните 30 години. Иска ми се нашите военнослужещи да са в адекватни за 21 век  условия.

Разглеждаме възможностите за инвестиции в инфраструктура за нуждите на българската армия. Когато говорим за разполагането на съюзници, това е в общия контекст на възпирането. То не е безвъзмездно. Нашите съюзници поемат своите разходи, когато са разположени на наша територия и ако предоставим инфраструктура, ние си изпълняваме задълженията като страна домакин. Това има и икономически ползи.

Има потенциал както в Ямбол, така и в Сливен. Самите райони имат демографски и икономически показатели, които да способстват развитието на инфраструктурата", посочи Ефтимов.

Инфраструктурните проекти са залегнали в инвестиционната план-програма на българската армия, обясни той.

"Тя ще се приеме от Министерски съвет, след което се надявам да бъде утвърдена от НС". 

Стремял съм се винаги да поддържаме баланс и нищо, от това, което е предоставено за Украйна, да не засяга възможностите на нашите формирования, заяви още адмирал Емил Ефтимов.

"От тази война, която е близо до нашите граници, произтичат рискове и заплахи. Работим и гледаме винаги да поставяме фокуса върху развитието на нашите въоръжени сили. Надявам се проектите за модернизация да вървят и това да бъде най-резонният отговор на държавата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай