Посланикът на Израел у нас: Трябва сухоземна операция срещу джихадистите

Посланикът на Израел у нас: Трябва сухоземна операция срещу джихадистите | StandartNews.com

Израел помага на европейските разузнавания срещу терористичната заплаха

Нивото на бдителност в България е високо, смята посланикът на Израел Шаул Камиса Раз

- Ваше Превъзходителство, двойната кървава драма в Париж на 7 януари пряко засегна и Израел. Сред загиналите 17 души четирима бяха евреи. Как Израел реагира на растящата терористична заплаха срещу сънародниците в чужбина и в самата страна?

- Светът, а също и Близкият изток, се намират сега в нова, променена и по-опасна реалност. Но тази нова реалност за Европа и света не е нова за Израел, който от години живее в нея. Това е реалност, застрашаваща живота и здравето както на израелците в държавата им, така и на евреите по цял свят. Това е ситуация, в която с огромни стъпки се развива джихадисткият тероризъм по цял свят.

- Кои са причините?

- Основният двигател на това явление е от религиозно естество, но не трябва да обвиняваме всички мюсюлмани. Големите ислямски общности в Израел и в Европа нямат нищо общо с тези тежки престъпления. Те дори са техни жертви, както и другите граждани на съответните страни. Те също осъждат атентатите. Форматът на нападенията в Париж напомня за първите атентати, извършени преди години в Израел от палестински атентатори. И тогава бяха използвани леки оръжия, както и автомати "Калашников". Гражданите на Франция с еврейски произход станаха жертви единствено защото са евреи. Фактът, че евреи бяха атакувани не в Израел, а на чужда територия, показва, че те са жертви на джихадисткия тероризъм. Атентатът беше в Европа, но и от други места последваха ислямистки призиви за нови атентати срещу Израел както в Европа, така и в Израел. И в момента, когато разговаряме за това интервю, въоръжен с нож палестинец успя да нарани в Тел Авив 11 души, шест от които са в критично състояние. Така че положението е тежко. Изискват се общ отговор, общи усилия. В тези усилия в Израел участват спецслужбите, въоръжените сили и цялото общество, защото това е отговорност на цялата система. В други части на света в миналото имаше много тежки атентати срещу израелски представителства и граждани. Така че с времето ни се наложи да създадем рационална мисия за защита на евреите в чужбина в сътрудничество със службите на съответните страни. За България мога да дам най-висока оценка за нивото на бдителност на силите за сигурност и полицията. Те вършат много добра работа и същевременно много ефикасно сътрудничат с израелските служби.

- Какво ново може да се добави към международното сътрудничеството, за да се контрира растящата джихадистка опасност?

- Трудно е да се навлиза в детайли по проблеми, които тепърва ще се обсъждат от съответните служби на страните. Но определено се наблюдава едно възбуждане и като че ли отрезняване на службите в Европа по отношение на нарастващата опасност от терор. В много европейски градове има огромни мюсюлмански общности, които от десетилетия живеят в разбирателство с другите общности и допринасят за развитието на държавите. Но има някои малки и по-затворени групи, от които произлизат джихадисти. Темата за интеграцията в Европа и другаде по света е много важна. Трябва да се положат усилия да се подобри икономическото и социалното положение на по-онеправданата част от мюсюлманското население. Защото иначе то се превръща в благоприятна почва за влиянието на ислямизма и джихадизма. Европа трябва да даде възможност на тези хора да се чувстват част от обществата на тези страни. Към тероризма се насочват също и лица, приели отскоро исляма, но в една крайно екстремна негова форма. Някои от тях заминават да воюват на страната на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. После част от тях се завръщат в страните си като още по-опасни за обществото.

- Премиерът Бенямин Нетаняху след атентатите във Франция призова евреите там да се завърнат в историческата си родина, обеща им пълна подкрепа от правителството. Ще има ли преселение?

- Несъмнено жестокостта на нападенията, както и тяхната засилваща се честота, тревожат евреите в Европа. Все повече от тях започват да преценяват възможността да заминат за Израел, въпреки че обичат страните, в която сега живеят. Аз бях много щастлив от адекватната реакция на френските власти и общество. Френският президент Оланд заяви след атаките, че Франция без еврейската общност няма да бъде същата. Искам да напомня, че на много места в Европа, където по време на Холокоста през Втората световна война бяха унищожени общо 6 милиона евреи, тяхното отсъствие се усещаше. В България случаят беше друг, но 60 000 евреи напуснаха България. Ако това не беше се случило, сигурно напредъкът на българската държава щеше да е по-голям, като се има предвид приносът на български евреи в Израел, където в миналото те се интегрираха с подкрепата на българското правителство.

- България е външната граница на ЕС. Тя е силно застрашена от имигрантската вълна и от навлизането с нея на джихадисти, част от които след това ще се насочат и към други европейски страни. Не е ли редно ЕС да помогне на България да се справи с този проблем. Каква би могла да бъде и евентуалната помощ от Израел?

- България също е част от европейската дилема. Тя е държава на фронтовата линия. За да се справим с джихадисткия терористичен феномен, чието сърце тупти в създадения в Ирак и Сирия ислямски халифат, трябва да се целим в главата на змея, който се намира там. Трябва непременно да се засили коалицията на държавите, борещи се срещу "Ислямска държава". Трябва да се окуражат за това и съседните страни. Въздушните нападения срещу ИД, които сега извършва коалицията от страни, няма да са достатъчни, ако не бъдат последвани от наземни операции. За да бъде спечелена войната с джихадистите, силите от коалицията трябва да стъпят на терена, където сега се разпореждат джихадистите. Същевременно светът трябва да предотврати помощта, която сега джихадистите получават от външни източници, като донори, банки и др. Трябва да се неутрализират и петролните находища в ръцете на джихадистите и да се спре купуването на продавания от джихадистите петрол. Защото има държави, които правят именно това. С получаваните пари джихадистите създават държава, назначават администрация, плащат на хората в тяхната машина, която не би могла да функционира без пари отвън.

- Само от "Ислямска държава" ли ще идва в бъдеще терористичната заплаха?

- Сега тя е голямото чудовище. Но не трябва да забравяме "Ал Кайда", както и други по-малки терористични групировки, които действат в Сирия и в Йемен. Много е важно да не са чака "втасването", така да се каже, защото тогава ще е късно. Трябва службите бързо да оправят пропуските си, да засилят възможностите си за възпиране на джихадистите, да подобрят информацията си. Трябва да се добиват достатъчно разузнавателни данни, да се набират информатори и информация, на базата на която службите да извършват внезапни предохранителни арести. Това ще подобри сигурността в европейските държави. Похвално е, че службите на Франция, Германия и други европейски държави, включително Македония, вече извършиха арести и разкриха нови терористични клетки. До този момент това на беше направено, а Израел години наред предупреждаваше Европа за растящата реална терористична опасност. За съжаление тероризмът вече е в Европа.

- Как оценявате действията на България в новата по-опасна ситуация?

- Операцията на ДАНС в Пазарджик, Хасково и Пловдив бе за пример. Тя имаше превантивен характер. Бяха извършени арести и иззети материали с инициалите на ИД, тениски и шапки със същите знаци. България, както и всяка друга държава в Европа, трябва да се пази и да не се примирява с новите заплахи. Защото държава, която не обръща внимание на новите опасности, след време ще плати много висока цена. Виждаме че повечето държави в Европа вече започват да "разорават запустелите си ниви". Това става в сътрудничество с другите стани. В общата борба срещу джихадския тероризъм Израел дава своя принос в сътрудничество с европейските страни и техните служби. Споделяме информация и конкретен опит, даваме и инструменти за справяне с проблемите. Правим това включително и с България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай