Почитаме светеца, който пази учениците

Какво означава името му?

Почитаме светеца, който пази учениците | StandartNews.com

Историята на Сергий Радонежки (1314 г.-и 1392 г.) е повече от любопитна. Той е монах на руската църква, основател на Троицкия манастир в Сергиев Посад, реформатор на монашеството в Северна Русия. Почита се от Руската православна църква като преподобен и се смята за най-великия подвижник в Русия.

Според легендата Свети преподобни Сергий Радонежски се родил в благочестиво и знатно семейство и още от първите дни след раждането си учудвал всички с постническите си навици – в дните сряда и петък, които са дни на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, особено ако тя е яла месо в тях. Жената забелязала това и престанала да яде месна храна.

Свети Сергий тръгнал на училище на 7 години с огромно желание, но не му се отдавало, тъй като учителите му го наказвали, а приятелите му се подигравали. Момчето се молело на Бога да просветли разума му и да може да се учи.

Един ден момчето срещнало възрастен монах и му споделило мъката си, а старецът се помолил за него и му казал: "Дете мое, отсега Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници."

От този миг Свети Сергий показвал много добри резултати в учението. Оказал огромно влияние върху монашеството в Русия. Днес той се смята за закрилник на учениците, мнозина се уповават на него, за да постигнат успех в учението.

Има много версии за произхода на името Сергей. Една от тях е, че тръгва от древния римският род Sergius. В превод от латински значи „висок“, “знатен“.

Според друга версия името Сергей е модерна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското „Servi dei“ – „Слуга на Бога“.

* * *

Ефросиния пък била умна и много красива девойка от Александрия, дъщеря на знатни християни. Тя чувствала, че Бог желае да посвети живота си на християнската вяра. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката редовно давал помощи, Ефросиния склонила един старец йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж. Облечена в дрехи на монах Ефросиния се явила в Теодосиевия манастир и се представила като евнух Смарагд, който служи при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молитви и пълна отдаденост на Бога.

Едва три дни преди смъртта, тайната на девицата Ефросиния станала достояние на цялото монашеско братство.

Имен ден имат Ефросина, Ефросиния, Фроска, Сергей

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай