Петров и Скатов с втори опит на Анапурна

Петров и Скатов с втори опит на Анапурна | StandartNews.com

Втори опит да изкачат връх Анапурна (8091 м) ще направят на 30 април българските алпинисти Боян Петров и Атанас Скатов, съобщиха от altitudepakistan. Те заедно с още 28 алпинисти от Непал, Китай, Австралия, Унгария, Русия, Германия, Швейцария, Израел, САЩ, Корея, Италия и Испания напуснаха днес базовия лагер на 4200 м и поеха към върха. Целта на всички е да се изкачат до 8091 м на 30 април или 1 май. Първият опит на Петров и Скатов, които са в отделни експедиции да покорят Анапурна бе на 16 април. Силният вятър в района на върха обаче върна българите, които заедно с още няколко алпинисти достигнаха до 7800 м.

Дните около 1 май са последният шанс за атака на върха преди очакваните силни снеговалежи. Поради близостта си до океана Анапурна се води за най-смъртоносния от осемхилядниците, въпреки, че е на 10-о място по височина. Според статистиката смъртността сред алпинистите атакували Анапурна е 41%. На санскрит Анапурна означава "богиня на реколтата". Интересен факт е, че това е първият покорен осемхилядник - 3 юни 1950 г от Морис Херцог и Луи Лашенал в състава на френска експедиция.

"Времето е добро, почти няма вятър, коментира Атанас Скатов преди са напусне базовия лагер.

Според плана Петров и още няколко алпинисти ще опитат да изкачат Анапурна един ден преди основната група. Целта им днес да се изкачат до лагер 2 (5700 м), а на 29-и април да са в лагер 4 (7000 м). Ако времето позволи атаката на върха ще е на 30 април.

Втората група ще тръгне към лагер 2 утре, а на 30-и ще е в лагер 4, а през нощта срещу 1 май ще атакува върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай