Пеевски дари гора и 700 000 лв. на црънчани

Част от парите ще отидат за селото, а друга - за волейболния клуб в града

Пеевски дари гора и 700 000 лв. на црънчани | StandartNews.com
  • Част от парите ще отидат за селото, а друга - за волейболния клуб в града

Нов благороден жест от най-големия дарител в България - народния представител от ДПС Делян Пеевски. Той спаси гората на црънчари и им дари 700 000 лв. чрез фирмата си "Интръст" ЕАД. Гората ще бъде превърната в парк, който ще се ползва както от жителите на селото, така и от хората в цялата област.

ВИЖ ОЩЕ: Делян Пеевски: Честит Гергьовден!

Община Пазарджик официално се отказа от продажбата на общинските земи над село Црънча, след като народният представител от ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до кмета Тодор Попов, в което изрази готовност да дари 700 000 лв., ако общината се откаже от идеята си да продава гората на търг. Това потвърди самият кмет на извънреден брифинг. 

ВИЖ ОЩЕ: Летифов: Нека даренията на Пеевски са заразителни

"350 000 лв. от дарението ще отидат в подкрепа на площадката за отдих над село Црънча", каза Попов. "Другата сума ще подкрепи ВК “Хебър“ по волята на дарителя“, допълни той.

Кметът на Пазарджик потвърди, че още на следващата сесия на Общинския съвет решението за продажба на гората ще бъде отменено, като подчерта, че за пръв път става свидетел на подобно дарение, което касае продажбата на общинска собственост, за да остане в полза на местните жители.

На връх Гергьовден местните жители на селото изнесоха протестно бдение срещу желанието на градската управа до продаде гората. Част от протестиращите дори прекъснаха демонстрациите на военните в близкото поделение, на което бе и премиерът Бойко Борисов.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е изпратил писмо до Тодор Попов, в което настоява решението за продажбата на гората да бъде отменено. Именно в него той засвидетелства готовността си да дари 700 000 лв. Той предлага да бъде изграден парк на името на “Св. Георги Победоносец“ над Црънча с половината от посочената сума.

Пред журналистите кметът Попов прочете писмото, подписано от изпълнителния директор на „Интръст“ ЕАД Александър Георгиев, в което се посочва, че въз основа на изрично решение на едноличния собственик на капитала на дружеството Делян Пеевски, ще дари сумата, ако Общинският съвет на Пазарджик отмени решението си за продажбата на гората.

ВИЖ ОЩЕ: Писмото на "Интръст",което спаси гората на Црънча

„Гневът на хората от с.Црънча е оправдан, а надигането му навръх Гергьовден символно. Защото е породен от закономерно чувство за несправедливост в хора, водени единствено от желанието да запазят едни от най-големите ценности на родното си място – природното и културното си богатство. Това са ценности, които не се измерват с пари. Какъвто и да бъде резултатът от бъдещия търг за продажбата на гората, той няма да компенсира нито отнемането й от жителите на с. Црънча, нито вярата им в справедливостта, погазена от решението Ви. Дори и да покрие финансовите нужди на общината. Това е вяра, изповядвана и от управляваната от мен компания „Интръст“ и от нейния едноличен собственик г-н Делян Пеевски. Именно затова считаме, че село Црънча не трябва да се превръща в заложник на финансовите проблеми на община Пазарджик, като настояваме да отмените взетото от Вас решение. Вярваме, че това ще допринесе не само за възвръщане на чувството за справедливост, но и за доверието на жителите на село Црънча в управленските решения на местната власт във Ваше лице. В тези трудни времена единението и солидарността са основополагащи за обществото ни“, се посочва в писмото. “Искам да му благодаря, защото това е жест, който всички ние високо оценяваме“, каза още Попов. “Не помня някой да е давал пари, за да не се извърши някаква продажба и да остане гора за хората", заяви кметът. И допълни: "Г-н Пеевски направи добро дело и именно във времена на кризи може да се види кой кой. Сигурен съм, че ще продължи да помага и в бъдеще, тъй като е най-големият дарител в община Пазарджик и на здравните заведения в региона.".

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски с ново дарение за Северна Македония

Личната подкрепа на Делян Пеевски за над 30 болници в страната и медиците на първа линия отдавна мина 5 милиона лева. Нещо повече - тя излезе извън пределите на България. Преди дни Пеевски направи второ дарение от 120 000 лв. за медиците в Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай