Неделя,

Патриарх Неофит прие шефа на парламента на Грузия

От: Редактори, снимка БПЦ -
A
A
A

В сградата на Софийската митрополия днес се състоя среща между българския патриарх Неофит и председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе, който е на посещение в страната. Това съобщиха от Българската патриаршия.

"Нашите два народа имат много добри и братски отношения един към друг. Целта на тези наши срещи е взаимоотношенията да бъдат задълбочени, както и връзките между народите ни и нашите правителства. Много сме удовлетворени, че не само в исторически план, но и към днешна дата, че имаме много добри взаимоотношения между нашите две страни. Много сме щастливи, че нашите църкви са в изключително добро приятелство, защото то се опира на Православието и на православната ни вяра. Тъй като тази обща вяра определя идентичността и на двата народа, това е и нещото, което ни сближава и създава добра основа за добро и силно приятелство", е казал председателят на грузинския парламент.

Кобахидзе е припомнил и историческите връзки между двете страни, като е споменал за историята на Бачковския манастир, основан от братя грузинци. Той е споделил, че мотото, което стои над българския парламент - "Съединението прави силата", е същото като мотото на парламента в Грузия. "Ако засилим тези наши връзки, тогава ще бъдем по-силни заедно, а взаимоотношенията и засилването на връзките между Българската църква и Грузинската е ключово дело в това обединяване", е казал Кобахидзе.

Патриарх Неофит припомнил и за своя среща с грузинския патриарх Илия Втори, който е особено обичан от своето паство в Грузия. "Нашият патриарх е духовният ни водач и има много голямо влияние сред обществото в Грузия. Тъй като имаме демографски проблем в Грузия, след като той обяви своята кампания да кръщава всяко едно трето дете, нацията ни се увеличи. Благодарни сме му, че засилва вярата в народа ни", е казал Иракли Кобахидзе.

Българският патриарх Неофит е изпратил и сърдечни поздрави на патриарха на Грузинската църква патриарх Илия Втори. "Много сме благодарни за онова, което той прави за народа в Грузия", е казал Негово светейшество.

На срещата е бил поставен и въпросът за поклонническия туризъм, като е било обърнато внимание на Поклонническия център към Софийската митрополия, който предвижда бъдещи поклоннически пътувания в Грузия. Споменато е било за огромния интерес от страна на българи към Грузия, както и на грузинци към България, както и за идеята за създаване на директен полет до Грузия, което ще спомогне за по-доброто и бързо пътуване до страната.

В срещата са участвали също Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички