Първанов се уплаши, че Нинова ще му вземе електората

Първанов се уплаши, че Нинова ще му вземе електората | StandartNews.com

Оставането на АБВ във властта щеше да бъде план за ликвидация, казва социологът Кънчо Стойчев

- Г-н Стойчев, как разчитате действията на АБВ, решението да се оттегли от управлението, оставката на Ивайло Калфин?

- Очевидно това са събития, които са пряко свързани с промяната в БСП. Един нов, енергичен и способен лидер, каквато е безспорно госпожа Корнелия Нинова, създава огромни главоболия пред АБВ, тъй като поддръжниците на АБВ малко или повече са хора, разочаровани не толкова от лявата идея, колкото от ръководството на БСП, олицетворявано от г- Михаил Миков, който, знаем, е доста пасивен в изявите си и нерешителен и същевременно в някои отношения поддръжник на една по-скоро стара и безперспективна политическа линия, точно обратното е госпожа Нинова. Ръководството на АБВ прекрасно осъзнава, че е въпрос на броени месеци госпожа Нинова да увлече и да върне огромна част от и без това не чак толкова многобройните привърженици на АБВ, знаем, че става дума за 150 хиляди души. Тоест те са на ръба на влизането им в един парламент и оставането им в това управление би било наистина ликвидационен план, така че те нямаха никакъв друг изход, освен да излязат на остро опозиционно поведение и същевременно да търсят сближаване с БСП, с новото БСП.

- Смятате ли, че ще има такова сближаване и що се отнася до президентските избори през есента?

- То е неминуемо и съвсем нормално и закономерно. Обратното би било патология. Същевременно все по-ясен става на все повече хора характерът на това управление, в което АБВ участваше. В по-кратък начин мога да опиша тази стабилност, за която ни се дрънка и ни се говорят страшни глупости, и тези хвалби какъв успех и напредък има България само с едно сравнение - България в момента е в една Брежневска ера. Да, много голямо спокойствие, но такова затъване до гушата, което не можем и да си представим - като започнем от заемите до нищоправенето, безсмисленото харчене на пари, кражбата и т.н.

- Чисто математически, ако трябва да говорим - след като депутатите от АБВ оттеглят подкрепата си, къде ГЕРБ може да компенсира тази подкрепа?

- Никъде, никъде не може да ги компенсира. Това, че ще има някакви циркове с някакви депутати на Бареков - това е смехотворно и само ще ерозира престижа на Борисов. Борисов го съзнава прекрасно и аз съм убеден, че ако се стигне до ситуация, при която той трябва да балансира с двама-трима души оттук оттам, самият той няма да го понесе и ще излезе напред и ще обяви избори, няма той да тръгне в този сценарий.

- Виждате ли вероятност до края на годината да се проведат предсрочни избори? Все повече се говори, че ще има такъв вот.

- Честно казано, преди месец-два аз такава вероятност не виждах и говорех за избори напролет. Това ми се струваше разумното и най-вероятното да се случи. В момента не мога да дам категоричен отговор на въпроса, че няма да има избори до края на годината. Още тази седмица могат да настъпят събития, които да доведат до избори. Подкрепа за президентското вето от страна на ГЕРБ автоматично означава само едно - разпускане на това правителство. Оттам нататък пътищата са много. Може Борисов да подаде оставка, има процедура, при която може да се състави друго правителство пак с Борисов, но във всички случаи друго. Така че тази седмица е решаваща, не тази като дебати, а следващата най-вероятно, защото гласуването на ветото ще бъде следващата седмица. Аз съм напълно убеден, че ПФ няма да отстъпи по тази си позиция по една проста причина - те ако отстъпят по този ключов въпрос, те няма да бъдат никакъв Патриотичен фронт.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай