Отиде си известен скулптор, баща на един от новите министри

През 1985 година проф. Минеков и арх. Лозан Лозанов създава един от най-известните паметници в Пловдив – този на площад „Съединение”

Отиде си известен скулптор, баща на един от новите министри | StandartNews.com

Авторът на паметника на Съединението в Пловдив и на паметника на Тодор Живков в Правец – проф. Величко Минеков, издъхна на 93-годишна възраст в дома си в София. Това е станало два часа преди синът му проф. Велислав Минеков да положи клетва като министър на културата в служебния кабинет. 

Величко Минеков бе известен общественик и депутат в Осмото и Деветото Народно събрание в периода 1982 – 1990 година.

Роден е на 13 октомври 1928 г. в пазарджишкото село Мало Конаре. Учил в ВИИИ „Николай Павлович“ в София при проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков. Завършил е в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев. 

От 1964 година е преподавател по скулптура в Художествената академия. Сред учениците му са скулптори като Александър Хайтов, Димитър Борисов, Димитър Найденов, Живко Дончев, Иван Русев, Рая Георгиева, Светлин Николов, Спас Киричев, Христо Харалампиев. 

Минеков е бил част от близкото обкръжение на Тодор Живков, известно като „ловната дружинка“ и действащо като неформален съветнически щаб. 

Бил е първи заместник-председател на Съюза на българските художници и член на бюрото на Комитета за култура, пише "Марица".

Професорът работи в областта на скулптурния портрет, фигуралната композиция, монументалната и монументално-декоративна скулптура, а също и малка пластика.

Скулптурите му излъчват сила и вътрешно спокойствие. Композициите са лаконични и ясно изградени, с опростена и обобщена масивна монументална форма, с точна характеристика на художествения образ и чувство за архитектоничност на скулптурните обеми.

От 1951 г. редовно участва редовно в общи художествени изложби на СБХ и в представителни колективни изложби на българското изкуство в чужбина.

През 1985 година проф. Минеков и арх. Лозан Лозанов създава един от най-известните паметници в Пловдив – този на площад „Съединение”.

Паметник на Съединението в Пловдив - БГ Наука

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай