От първо лице: Около дерайлиралия влак - като в Хирошима и лежи труп

Журналистът Ненад Паунович от Пирот описва зловещите сцени

От първо лице: Около дерайлиралия влак - като в Хирошима и лежи труп | StandartNews.com

"От последния полицейски патрул до мястото на инцидента няма човек или животно. На пътя, недалеч от железопътната линия, заварих сцена като в Хирошима: една кола отляво, друга отдясно, пет-шест изоставени камиона отсреща... Когато слязох от надлеза, бях зашеметен - на земята лежеше мъртвец, главата му беше на тревата, а обувките до нея. Възможно ли е, мъртвец – възкликнах аз, не знам колко бих могъл да бъда спокоен”.

С тези думи журналистът Ненад Паунович от Пирот, собственик на портала и радиото "Пирот плюс онлайн", описва за сръбския "Блиц" зловещите сцени, които заварил рано тази сутрин на мястото на голяма катастрофа край Пирот, където четири вагони с амоняк дерайлираха и започна да изтича амоняк от един от тях, пише Блиц.

Паунович е първият журналист, успял да стигне до мястото на инцидента и да направи видеоклипове, рискувайки собствения си живот в името на професията си. Официалната статистика на трагичното събитие регистрира до тази сутрин една жертва и повече от 50 души, които са били хоспитализирани поради отравяне с амоняк, но Паунович открива друга жертва на място, чиято точна причина за смъртта ще бъде известна след аутопсията.

В продължение на пет километра той не срещна, както казва, нито човек, нито животно, а след това вижда първите последствия от катастрофата.

"Сцената беше като в Хирошима: една кола отляво, друга отдясно, някои се бяха блъснали. От другата страна на улицата имаше пет или шест изоставени камиона, вероятно Burgher, без никой вътре. Влакът спрял на 50 метра над надлеза, това е надлезът при Сопостки хан, който води от Коридора за Княжевац. Слязох и хванах пътя, по който рибарите ходят до река Нишава. И когато слязох, онемях. 

Не знам колко съм могъл да бъда спокоен: възможно ли е, мъртвец. Той лежи, главата му е на тревата. До нея бяха обувките, ние пирочани казваме на ток (петата е огъната и се носят като чехли). Помислих си, че може би е турски шофьор на влекач, който както се казва, кара така. И има друго предположение, няма да залагам, че е някой от влака. След това се отправих към влака - продължава  разказа си Паунович.

Припомняме, че междувременно тялото на мъжа е разпознато, то е на турски гражданин, шофьор на камион.

Теренът, по който пътува журналистът е труден за преминаване, но упоритостта му го води до финала въпреки проблемите.

"До железницата винаги има тръни. Паднах на тръни, станах, одрасках се целият, успях да изляза на ж.п. Видях локомотив, който още вървеше. Тя работи цяла нощ. Нямаше други звуци освен звука на локомотива. Беше ужасно. В този момент вече усетих задушаване. От пътя видях къде се намира обърнатата цистерна, прецених, че ако стигна до нея, със сигурност няма да успея да се върна. Минах покрай локомотива и си казах: „Спри, човече, ще умреш“ – посочва Паунович.

Той твърди, че е започнал да изпитва дискомфорт, затова се е опитал да се махне от мястото на инцидента възможно най-скоро.

"Обърнах се и тръгнах да се връщам, върнах се по рибарския път. Успях някак си да изляза на стария път Пирот - Ниш, който върви успоредно на коридора. Едва успях да се кача горе, когато се върнах в редакцията, извиках спешна помощ за себе си. Кръвното ми беше 90 на 60, дадоха ми кислород, сатурацията се успокои след това, но все още имам главоболие и някакъв дискомфорт, може би от притеснение. Краката ми трепереха през цялото време, докато бягах от там. Тичам и не мога да дишам. Моята тениска и суичър все още съхнат - казва Паунович.

Паунович разказва и за състоянието на железопътната линия на мястото на инцидента.

"Дървените траверси са изгнили, в тази част влаковете се движат със скорост 10 километра в час. Минават предимно само товарни влакове, пътнически вече няма, не знам дали има бързи. Но винаги има влакове. Пътят върви първо надясно, после лъкатуши наляво, после пак надясно. Катастрофално - казва Паунович.

Припомняме, че в Пирот е обявено бедствено положение заради изтичане на амоняк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай