Осигуриха апарати за болните от мускулна дистрофия

Осигуриха апарати за болните от мускулна дистрофия | StandartNews.com

София. Министерството на здравеопазването и Здравната каса ще осигурят 40 дихателни апарата за болните от мускулна дистрофия, съобщи БНР. Досега такива апарати се полагат само на болните под 18-годишна възраст, а именно по-късно са им по-необходими, тъй като състоянието на мускулите се влошава с годините.

Рядкото заболяване влезе във фокуса на общественото внимание, след като преди дни 14-годишният Александър, страдащ от мускулна дистрофия, обяви органите си за продан в интернет. Актът му беше символичен зов за помощ, тъй като малкото хора в България, страдащи от тежкото увреждане, не получават необходимата им помощ, за да живеят достойно. 

Вчера Александър обяви, че от службата за помощ на деца със специални образователни потребности са му отказали транспорт до училище, тъй като коефициентът му на интелигентност е твърде висок.

Дихателен апарат е необходим на болните от мускулна дистрофия, тъй като с напредването на болестта става все по-трудно на мускулуте между ребрата да спомагат за дишането, както и на сърцето да изпомва кръвта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай