Оперираха болно дете, чиято съдба трогна България

Анди бе прецедент в дарителството, след като само за няколко часа бяха събрани над 200 000 лева, необходими за чернодробна трансплантация в Германия

Оперираха болно дете, чиято съдба трогна България | StandartNews.com

Тримесечният Анди, чиято история трогна хиляди българи е бил опериран късно снощи. Момченцето създаде прецедент в дарителството, след като само за няколко часа през февруари бяха събрани над 200 000 лева, необходими за чернодробна трансплантация в Германия.

„Обадиха ми се преди малко от болницата, операцията на Анди е минала добре, сега ще бъде в интензивното. На този етап са много доволни от това как се е случило. Много е важно и през следващите дни да стискаме палци да няма усложнения. Съпругът ми също е добре, неговата операция също е минала успешно. Много ви благодарим отново! Нямате представа колко съм щастлива в момента и колко съм ви благодарна“, каза майката на Анди Христиана Илиева, цитирана от Нова телевизия.

В момента, в клиниката в Германия един до друг лежат и Анди и баща му – момченцето се подложи на животоспасяващата чернодробна трансплантация, а баща му му стана донор. Семейството замина преди повече от месец, дни преди границите да бъдат затворени заради карантината. А това стана възможно, след като само за няколко часа събраха цялата необходима сума, за да може всичко това да се случи навреме.

„Просто е прекрасно! Абсолютен прецедент”, коментира Елена Бисерова от „Хелп Карма”.

„Анди е спокоен, успяват да го държат стабилен. Болестта напредва и това се усеща по доста неща – коремчето му вече е доста голямо, отказва да се храни, но медицинският екип тук е много добър, знае какво прави, имат много голяма практика. Анди играе, смее се, закача се така, че по това съдим, че въпреки всички дискомфорти, той е с борбен дух“, разказа преди месеци майката на детето.

Анди ще остане в Интензивния сектор на германската болница още известно време, а следващите дни са изключително важни за състоянието му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай