Окончателно! 90 дни неплатен отпуск равни на стаж

Депутатите уеднаквиха помощите за деца с увреждания

Окончателно! 90 дни неплатен отпуск равни на стаж | StandartNews.com

Неплатеният отпуск до 90 дни ще се зачитат за осигурителен и трудов през 2021 г. Досега това може да става за 60 дни. Промяната бе записана от  депутатите при второ четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

По този начин хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Ако излезлите в неплатен отпуск са били изрядни преди него и само за тези 90 дни не могат да внасят осигурителни вноски от 26 лв., то здравноосигурителните им права няма да бъдат прекъснати и те ще дължат тези суми, след като започнат работа.

Паричните средства, изплатени на работници и служители като компенсации въз основа на акт на Министерски съвет, ще бъдат несеквестируеми, прие още парламентът.

Депутатите решиха да уеднаквят помощите за деца с увреждания. Досега законът предвиждаше различни суми за децата с уреждания в зависимост дали са настанени в биологични или семейства на осиновители, или са настанени в семейства на близки, роднини или приемни родители.

Първата група, спрямо вид и степен на увреждане, получава до 930 лв. месечно. При втората група сумата е между 350-490 лв. От нея обаче ще се приспадат помощите по Закона за закрила на детето, съответно увеличението на парите за втората група е с 50 лв.

С два месеца кредитна ваканция ще разполагат общините.За това време те няма да дължат вноски по безлихвените си кредити. Въвеждането на такса Битови отпадъци пък се отлага с 1 година заради преброяването на населението.

Фирмите, регистрирани през 2020 г., също ще могат да се възползват от безвъзмездните средства, отпуснати от държавата, като процент от оборота без ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай