Огромна изненада. Какъв въздух дишаме

Напук на трафика той бил по-чист в Пловдив

Огромна изненада. Какъв въздух дишаме | StandartNews.com

Изненадващ напредък в подобряването на атмосферния въздух в Пловдив отчетоха за миналата година официалните власти -  Регионалната инспекция по околната среда и водите, а след нея и Общината.

Оценката на РИОСВ показва, че се наблюдава намаляване на нивата на фини прахови частици под 10 микрона (ФПЧ10), а замърсяването на въздуха е в рамките на изискванията и няма превишения. И това на фона на все по-тежкия трафик в Пловдив, което потвърждава тезата, че автомобилите не са най-големият замърсител, когато говорим за прах.

В измервателна станция „Тракия“ средногодишната норма по показател ФПЧ10 също е спазена, измерена е стойност 39 mg/m3, при норма от 40 mg/m3. Отново се отчита спад на замърсяването от ФПЧ10  в сравнение с предходните 2020 г. и 2019 г., когато стойностите са били 44 mg/m3 и 45 mg/m3.

Активистите от неправителствените организации обаче са скептични, защото според тях тези данни не отговарят на действителната картина, и настояват измервателна станция да бъде монтирана на най-интензивното кръстовище - на Чифте баня, където въздухът е наситен с вредни емисии, пише Марица..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай