Обрат с цените в градския транспорт. Важно решение за учениците

Кабинетът изготви специално постановление

Обрат с цените в градския транспорт. Важно решение за учениците | StandartNews.com

Децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Той променя наредба на министъра на транспорта за безплатните пътувания и намаления в автобусния транспорт. В момента децата пътуват без пари в града с автобус, трамвай, тролей и метро до 7-годишна възраст.

Според кабинета с двойното увеличаване на възрастта ще се намали трафикът с лични коли, с които родители карат децата на училище. Това ще има екологичен ефект. Очаква се това да доведе до създаване на навик за използване на обществен транспорт, което пък е ключово за бъдещето, когато пораснат, гласят още мотивите на кабинета.

В междуселищния транспорт също са предвидени по-големи намаления. Остава нормата децата до 7 г. да пътуват безплатно с автобус. Предлага се тези от 8 до 14 навършени години да получават 50 на сто намаление, възрастовият диапазон за ползване на този бонус сега е между 7 и 10 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Митко Станиславов
преди 5 месеца

В момента, безплатно в градския транспорт пътуват децата не до 7, а до 10 годишна възраст.

Откажи
преди 5 месеца

Децата според мен трябва да са безплатно до 18 г Бъдещето на България или до 14 г го направете пък за по голями те с отстъпка 50 процента.

Откажи
Юлия Колева
преди 5 месеца

Точно така е! Хубаво би било авторът на статията да беше проверил, преди да пише!

Откажи