Обрат! Делта пак атакува възрастните. Защо е нужна трета игла?

Стойчо Кацаров каза ще затварят ли училищата

Обрат! Делта пак атакува възрастните. Защо е нужна трета игла? | StandartNews.com

Нова тенденция в разпространението на коронавируса отчете здравният министър Стойчо Кацаров.

"В началото на тази Делта вълна имаше непропорционално висок брой заразени млади хора и деца. Сега в разгара на вълната съотношението се промени и отново преобладават възрастните хора като повече заболели”, каза той в интервю за БНТ.

Кацаров обясни ползите от третата доза ваксина. Тя цели да подобри имунната защита на хората и да доведе до по-малко болни и по-малко починали. Тя се препоръчва за хора със сериозни заболявания, за възрастни над 65 г. и за медиците, каза министърът.

Попитан защо Pfizer/BioNTech е третата доза, Кацаров отговори, че това е мнението на експертите и на Американската агенция по лекарствата. PfizerBioNTech защото са най-напреднали в изследванията си, уточни министърът.97% от починалите и при сегашната вълна са хора, които не са ваксинирани. И при ваксинираните има голям брой заразени, но у нас има голям брой починали. Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко и от това да не умрем, подчерта Кацаров.

Целта на здравното министерство е въобще да не се затварят училища през настоящата учебна година, категоричен бе Стойчо Кацаров. Той каза, че промяна може да има единствено, ако съответната територия от страната премине в тъмночервената зона, индикираща много високо разпространение на коронавируса.

"Със сигурност няма да допуснем училища да са затворени, а кръчмите да работят", каза той. И добави: "Загубите от неприсъственото обучение се оказаха непропорционално високи.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай