НЗОК плаща по два здравни пакета от 2017 г.

НЗОК плаща по два здравни пакета от 2017 г.  | StandartNews.com

Заболяванията, за които НЗОК заплаща, ще се разделят на два пакета - основен и допълнителен. Промяната трябваше да се случи този април, но се отложи, след като Конституционният съд върна текстовете на здравното ведомство с препоръки за доизясняване на критериите за разпределяне на отделните заболявания по пакети. 

На здравен семинар вчера от ведомството съобщиха, че вече са преработили текстовете и първоначално предвидената за тази година мярка ще се осъществи от следващата. Разделянето на два пакета ще стане реалност от април 2017 г., съобщава Дарик. 

Основната разлика в новите текстове е, че за лечение на заболяване от допълнителния здравен пакет няма да се чака до два месеца, а срокът ще се определя индивидуално - спрямо диагнозата и състоянието на всеки отделен пациент. 

"Разделянето на пакетите на основен и допълнителен може да бъде направено в новия договорен период, който ще бъде от 1 април следващата година. Дотогава остава пакетът, който е в момента. Допълнителният пакет ще включва лечение на диагностицирани вече заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето, и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето, без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта", обясни заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Според него ведомството изрично разписало текстове, по които планирането на медицински дейности в този допълнителен пакет може да бъде извършено, след като се изпълнят определени изисквания. "Първо, имаме поставена диагноза, която да дава основания този пациент да бъде плануван за лечение за определен период от време. Второ - да имаме обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, на историята на развитие на това негово заболяване и на вероятното бъдещо развитие на заболяването. И трето - при задължително изпълнение на условието - да бъде предоставена на здравно осигуреното лице достъпна информация относно сроковете за планов прием, която да дава възможност за вземането на информирано решение от самия пациент", разясни Шарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай